Plan za BOMBARDOVANJE Severne Koreje - MILIJARDAMA

Autor:

Planovi za svrgavanje s vlasti lidera Severne Koreje Kima Džonga Una uglavnom su se svodili na upotrebu sile, odnosno bombardovanje i rat. Nedavno se pojavio neviđen predlog, koji predviđa postizanje tog cilja bez ispaljenog metka.

23
A- A A+

Bivši profesor južnokorejskog univerziteta predložio je novi način za promenu režima u najzatvorenijoj državi na svetu.

Kim Džong Un bi mogao da bude uklonjen ogromnim novcem iz fonda od 175 milijardi američkih dolara koji bi bio iskorišćen za podmićivanje severnokorejske elite na vlasti.

Po 30 miliona dolara dobio bi svaki od najviših državnih zvaničnika u Pjongjangu uz uslov da se otarase diktatora, predlaže novi radikalni plan, javlja britanski tabloid "Dejli mejl".

"Otkupom" severnokorejske elite i ponudom imuniteta Kimu Džongu Unu i vladajućoj porodici bio bi izbegnut krvavi sukob u vremenu u kojem su odnosi Severne Koreje sa SAD i Južnom Korejom na ivici ključanja.

Šeperd Ajverson, bivši profesor južnokorejskog Inha univerziteta predlaže ustanovljavanje "investicionog fonda za ujedinjenje" koji bi služio za rešavanje krize na Korejskom poluostrvu.

Ajverson u svojoj knjizi "Zaustavite Severnu Koreju: Radikalni novi pristup rešavanju severnokorejskog ćorsokaka" opisuje scenario u kojem bi najviši severnokorejski državni rukovodioci bili podmićeni zbog mirne tranzicije.

U fond bi se slilo 175 milijardi američkih dolara i bio bi upotrebljen za isplaćivanje zvaničnika tokom više godina.

Ajverson smatra da jedini način da se podstaknu denuklearizacija i ujedinjenje dve Koreje jeste da Kim bude "izbačen iz jednačine", a onda bi "finansijski podsticaji" osigurali saradnju najviših zvaničnika režima.

Prema tom planu, do 23,3 milijardi dolara bilo bi isplaćeno elitnim porodicama u Pjongjangu, koje drže vlast. Po 30 miliona dolara dobila bi svaka od prvih 10 porodica, a po više od pet miliona dolara dobila bi svaka od prvih 1.000 porodica.

Svako od nižerangiranih pripadnika elite, njih 11.000, uključujući i generale vojske, dobio bi ponudu od po milion dolara, dok bi sledeći sloj od 50.000 ljudi bio plaćen između 100.000 dolara i 500.000 dolara svako, predlaže Ajverson.

Ostale grupacije u Pjongjangu podelile bi 17,9 milijardi dolara, dok bi 121,8 milijardi bilo podeljeno narodu.

U pokušaju izbegavanja krvoprolića, 12 milijardi dolara bi bilo podeljeno visokorangiranim i srednjerangiranim vojnim zvaničnicima, kao i desetinama hiljada vojnih obveznika.

Po tom planu, Kim Džong Un i njegova porodica ne bi dobili novac, ali bi im bio ponuđen imunitet u zamenu da odlazak s vlasti.

Novac za fond bio bi obezbeđen iz privatnih izvora i nizom mogućnosti za investiranje.

Ajverson, kulturni antropolog, predlaže ujedinjenje kao najbolji, verovatno i jedini način za denuklearizaciju Severne Koreje, kraj vladavine tiranskog režima i stvaranje plodnog, održivog mira.

Jedini način da se postigne ujedinjenje je da se ono "kupi dok još postoji mogućnost da se spreči rat i popravi već naneta šteta". "To je biznis stvaranja mira na ranije nezamisliv način", navodi se u knjizi.

U promotivnom tekstu za novu knjigu, koja je usledila posle Ajversonove knjige iz 2013. godine "Jedna Koreja: Predlog za mir" navodi se: "Zamislite da konotrolišete kapital koji se meri milijardama dolara i Severnu Koreju kao korporaciju koja loše radi".

"Videćete da je potcenjenu i želećete da je preuzmete, ali nju kontroliše staromodni bord direktora koji čine porodica Kim i mali broj pripadnika ultraelite koji neće da pregovaraju o poslu. Logično je da u takvoj situaciji ponudite vlasnicima akcija, odnosno političkoj i vojnoj eliti, visokim vladinim zvaničnicima i birokratama, kao i narodu, veću cenu za njihove akcije kako bi ih ubedili da svrgnu njihov bord direktora", navodi se u promotivnom tekstu.

--------------

Aplikacija MONDA ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!

Sve vesti