Ovaj specijalitet, poreklom sa Bliskog istoka, već decenijama unazad popularan je u Americi i Evropi, a poslednjih godina sve više osvaja i domaće trpeze. Obožavaju ga i holivudske zvezde.
Humus je toliko popularan da ima i svoj dan - 13. maj!
Ta mešavina leblebija, susamove paste, limunovog soka i belog luka, poznata je pre svega po odlicnom ukusu i dobrom uticaju na zdravlje.
Pored toga, lepota ove namirnice je pre svega u njenoj jednostavnosti u konzumiranju. Za par minuta, humus namazan na parce hleba, poslužen uz tortilju ili kao nadev u sendvicu, predstavlja zdrav obrok.
Tome u prilog ide i cinjenica da humus sadrži visok nivo proteina, gvožda, pomaže regulaciju šecera u krvi i smanjuje nivo lošeg holesterola.
Procitajte: Zašto treba jesti humus
Humus se, takode, može jesti kao umak uz komadice svežeg povrca i peciva, prilog uz meso ili ribu, preliv za salatu ili pastu. Takode je bez glutena, posan i vegeterijanski.
Humus obožavaju i neke holivudske zvezde: Lady Gaga, Kejt Mos, En Hatavej i Natali Portman cesto govore o bogatom ukusu i dobrobitima ovog orijentalnog specijaliteta.
Najpopularniji recept za humus je upravo onaj koji je gledaocima preneo Džejmi Oliver, koji humus preporucuje i zbog nutritivnih vrednosti i zbog jednostavnog kombinovanja.
Gordon Remzi osnovnom ukusu humusa dodaje mešavinu zacina kao što su mlevena paprika, dumbir, kim, korijander, semenke senfa i tako dobija pikantniji ukus. Još jedan poznati kuvar, Entoni Bordejn, istraživao je razliku u recepturi humusa obilazeci poznate restorane u Jerusalimu, Izraelu, Palestini.
Ceo svet je toliko lud za humusom da je cak pokrenuta i instagram stranica zgodnih momaka koji jedu humus!
Pogledajte fotografije:
Istraživanje koje je svojevremeno sproveo "Njujork tajms" pokazalo je da devet od deset upitanih nutricionista smatra da je humus zdrav namaz.
Naziv ovog bliskoistocnog specijaliteta proistice od arapske reci - hummus . odnosno leblebija, dok je pun naziv - hummus bi tahina- odnosno: leblebije sa tahini pastom.
Pojedina istraživanja pokazuju da je ova namirnica bila veoma zastupljena u ishrani starih Grka, a prema nekim predanjima smatra se da je u prvim zalogajima humusa uživao još egipatski sultan Saladin u 12. veku.
Danas se ovaj specijalitet nalazi u žarištu sukoba izmedu libanske i izraelske kuhinje, jer ga obe nacije smatraju svojim izvornim jelom.
Razlog više da probate humus leži u leblebijama, glavnom sastojku humusa. Ove mahunarke bogate su manganom koji je veoma znacajan za zdravu i lepu kožu. Jedna šolja leblebija sadrži cak 84 odsto dnevno potrebne kolicine mangana koji je izuzetno bitan jer ucestvuje u stvaranju kolagena i štiti kožu od UV zracenja.
Pored toga humus je bogat vitaminom E koji ma povoljan uticaj na regeneraciju kože i lecenje oštecene kose.
Humus možete da kupite vec gotov, obican ili obogacen raznim ukusima, ali možete i da ga napravite sami.
Potrebno vam je:
- 300 grama sirovih leblebija ostavite preko noci u vodi
- tri kašike tahini paste (kupuje se u prodavnicama zdrave hrane)
- limun
- cen belog luka (može i bez, ili dodajte više luka ako volite)
- so
- cetiri kašike maslinovog ulja
Leblebije kuvajte dok ne postanu potpuno meke. Stavite ih u blender i dodajte sve ostale sastojke. Za nekoliko minuta dobicete ukusan namaz kojem možete da dodate ljutu ili slatku tucanu papriku, iseckane masline, kisele krastavcice...
Još sjajnih recepata pogledajte u: