Znate li kako je izgledala prva dodela Oskara?

Autor:

Potpuno drugačije od one na koju smo navikli - trajala je 15 minuta i karte su koštale pet dolara!

Prva dodela Oskara svih vremena održana je 16. maja 1929. godine, i obuhvatila je ostvarenja snimljena tokom 1927. i 1928. godine.

Znamo kako danas izgleda ceremonija – imena nominovanih objavljuju se ranije, kategorija ima "bezbroj", dobitnike saznajete uživo, a prenos višečasovnog spektakla možete gledati na televiziji ili Internetu.

Međutim, te 1929, stvari su bile mnogo, mnogo drugačije!

Prva dodela Oskara ujedno je i jedina u istoriji koja nije prenošena putem masovnih medija (radija ili televizije).

Održana je u hotelu "Holivud Ruzvelt" u Los Anđelesu, i to u formi privatne večere za 270 ljudi.

Ovako danas izgleda hotel u kojem je održana dodela!

Izvor: YouTube

Uz zvanice iz industrije, i običan svet je mogao da kupi kartu, i to po ceni od tadašnjih petdolara, što bi danas bilo nešto manje od 65 evra.

MONDO aplikacija ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!

Na ceremoniji nije bilo iznenađenja, pošto su imena dobitnika objavljena tri meseca pre događaja! Bilo je samo 12 kategorija, a interesantno je da su se neke i preklapale – "Jedinstveno umetnički film" i "Izvanredan film" smatrane su ravnopravno glavnim nagradama večeri. Takođe, bilo je dozvoljeno da pojedinac bude u istoj kategoriji nagrađen više puta, pa su glavni glumac i glumica osvojili nagrade za po nekoliko filmova.

Čitav događaj, čiji je voditelj bio predsednik Američke filmske akademije Daglas Ferbanks, trajao je oko 15 minuta!

Idejni tvorac dodele Oskara bio je Luj B. Majer, koji je žarko želeo da na neki način ujedini profesionalce iz pet grana industrije – glumce, reditelje, producente, tehničare i pisce.

"Shvatio sam da je najbolji način da ih ujedinim taj da ih okitim medaljama," rekao je on svojevremeno.

Nominovanih je bilo relativno malo, pa je u pojedinim kategorijama bilo samo po dvoje, dok je rekord držala kategorija najbolje fotografije, sa "čak" četiri nominovana filma.

Po tri nagrade osvojili su filmovi "7th heaven" i "Sunrise".

Izvor: YouTube

Izvor: YouTube

Nagradu za najboljeg glumca osvojio je Emil Dženingz za dva filma (The way of all flesh, The last command", dok je Dženet Gejnor najbolja glumica u čak tri ostvarenja (7th heaven, Street angel, Sunrise). Čarli Čaplin i studio "Vorner bros" osvojili su po jednu počasnu nagradu.

Sve vesti