Kako da primetite opasan mladež (VIDEO)

Autor:

Nije neobično da vam se na telu pojavljuju novi mladeži, raznih oblika i veličina. Mnogi od njih su bezazleni, ali evo na kakve mladeže treba da obratite pažnju.

2
A- A A+

To je jedan od najtežih oblika raka kože, ali ako se na vreme otkrije, može biti uklonjen hirurškim skidanjem problematičnog mladeža.

Što više mladeža osoba ima na koži, to je veći rizik od melanoma. Evo kako da prepoznate opasne da li imate opasne mladeže na koži.

Asimetrija - Mladeži koji nisu pravilnog, okruglog oblika, potencijalno su opasni i trebalo bi da ih kontrolišete.

Ivice mladeža - Nepravilne, "izreckane" ivice takođe su signal potencijalne opasnosti.

Boja - Ukoliko primećujete da dolazi do promene boje mladeža ili da je mladež različitih boja na pojedinim delovima, obavezno idite kod lekara.

Veličina - Ako primetite bilo kakvu promenu veličine, naročito ako je mladež veći od šest milimetara u prečniku, pravac kod doktora.

Ispupčenost - Mladeži koji su ispupčeni, izdignuti od kože, takođe mogu da budu opasni. Dermatolog dr Dejvid Fišer kaže da je naročito važno da odete kod lekara ako primetite da se taj ispupčeni mladež menja.

"Morate da idete kod lekara čim primetite bilo kakvu promenu. Ne čekajte da dođe do velikih promena. Još uvek nisam upoznao pacijenta koji je ljut što je došao na pregled, pa se ispostavilo da nije melanom. Uvek vredi proveriti mladeže", kaže dr Fišer.

U videu pogledajte ilustracije promena na mladežima koje bi trebalo da vas zabrinu:

Izvor: YouTube

-----------------------------------------------------------------

MONDO aplikacija ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!

Sve vesti