Nikad bolja: Zašto je Merkel NEUNIŠTIVA?

Autor:

Socijaldemokratska partija, zaštitnik radničke klase i socijalne pravde i jedina koja se usprotivila dolasku Adolfa Hitlera na vlast, potučena je juče teško na izborima u Severnoj Rajni-Vestfaliji. Merkel je, s druge strane, nikad bolja.

6
A- A A+

Nemačke socijaldemokrate sopstvenim snagama, izgleda, više neće biti u stanju da pobede na saveznim izborima u septembru, prognoziraju analitičari.

Poraz u Severnoj Rajni-Vestfaliji, koji daje pravac saveznim izborima, boli socijaldemokrate dvostruko - najpre zato što su ove godine potučeni od demohrišćana Angele Merkel na pokrajinskim izborima sa 3:0, a zatim i što su izgubili svoju ''tvrđavu''- najmnogoljudniju pokrajinu iz koje dolazi svaki peti savezni birač, kojom su oni neprekidno vladali četiri decenije.

Martin Šulc, koga je SPD početkom godina izabrala za šefa sa 100 odsto glasova delagata i slavila kao ''mesiju koji po vodi zna da hoda'', doživeo je gorki poraz u svojoj ''tvrđavi'' i pokrajini iz koje sam potiče i u kojoj živi čak 18 miliona ljudi.

''Ja sam stvarno pogođen. Iza mene su sada izbori u tri pokrajine, koje SPD nije dobila'', rekao je Šulc , posle saznanja o fijasku, naglasivši da će se oni dalje boriti, a mediji to ocenjuju kao njegove stare parole.

Jučerašnji izbori u NRW su do sada najjači udarac za Šulca, a izborni rezultat SPD sa 31 odsto osvojenih glasova, najlošiji u toj pokrajini u posleratnoj istoriji države.

Šta je ono, što je juče nateralo većinu od 13 miliona birača, koliko je bilo pozvano na glasanje, da se odluče za Hrišćansko-demokratsku uniju (CDU) i Mereklovu?

Glavno nezadovoljstvo birača, pokazuju brojne analize, jeste to, što SPD nije bila jasna, šta će učiniti na temu socijalne pravde.

''Ono, što sam izvukao kao pouku izbora je da građani od mene zahtevaju, ne samo da govorim o socijalnoj pravdi, već i da preciznije opišem perpektive budućnosti'', rekao je Šulc.

To su činjenice, a političke procene govore da su demohrišćani, koji su juče uspeli da mobilizuju čak blizu pola miliona uzdržanih i ''preotmu'' socijaldemokratama NRW, sada u usponu i veruju da su i savezni izbori odlučeni, dok je sama Merkelova očima birača viđena kao nikad bolja.

Šta se to dogodilo sa SPD, čije se milionsko članstvo od vremena bivšeg kancelara Vilija Branta skoro prepolovilo, prateći tako trend velikih, narodnih partija, da je samo u ovoj godini od Merkelove izgubila na izborima u tri pokrajine? Komentatori pitaju da li je Šulc ''pogrešan konj'' za SPD, ozbiljno upozoravajući da ona socijaldemokratska partija, koja to ne može da shvati, propada.

SPD, izgleda, da nije shvatila ko je ''pogrešan konj'', a ko ''pravi'', jer inače ne bi, mišljenja su analitičari, racionalnog, iskusnog i uvažavanog Franka-Valtera Štajnmajera, sadašnjeg šefa države, izostavila iz trke za kancelarskog kandidata.

Ta partija je izabrala Šulca, koji rado i puno govori i to sa 100 odsto glasova, a sada raste utisak, smatraju komentatori, da je 100 odsto igrala ''na kartu pogrešnog konja''.

Merkelova, opasno napadana što je rekama izbeglica ''otvorila vrata'', sada je kao poklon, dobila NRW i, posle ovog trijumfa u toj pokrajini, smelo bi se za nju reći, kažu komentatori, da je neuništiva.

Za ovu tvrdnju postoji jedan razlog, a to je i njena najveća snaga, kažu analitičari.

Ona je, naime, ''igrač na duge staze'' i poseduje izdržljivost, stabilnost, vernost, kontinuitet, nju nije lako uzdrmati, ona ne ''pada u vatru'' zbog rezultata anketa... Vladati, to je za nju najbolja forma izborne kampanje, tvrde analitičari.

Kada je reč o njoj kao o kriznom menadžeru treba reći da poseduje kompetencije bivšeg socijaldemokratskog kancelara Helmuta Šmita, a on je, sudeći prema anketama, važio za najznačajnijeg nemačkog posleratnog kancelara i ljudima je, umesto poduhvata, nudio sigurnost.

Merkelova nema velike sopstvene ideje, ali joj ni ne trebaju, kažu analitičari, ukazujući da je mnogim biračima, izgleda dovoljno to, što ona daje rešenja koja ''drže'' nekoliko meseci, do sledeće krize i što zna da svakom dramatičnom političkom događaju, oduzme dramatiku, što se ne uzbuđuje, već je, jednostavno, efikasna.

Posle NRW, jedinstveni su mnogi komentatori, niko vise ne može zaustaviti Merkelovu na putu do novog kancelarskog mandata.

Drugi, opet, ukazuju da je biračko telo varljivo i da se nikada, bez obzira na ankete, procene i rezultate rada, ne sme sa sigurnošću tvrditi rezultat izbora.

Do saveznih izbora ima još nekoliko meseci, a mnogi ukazuju da je jedino otvoreno pitanje sa kojim partijama će ona ići u koaliciju - da li sa SPD i tako nastaviti vladu ''velike koalicije'' ili sa liberalima, svojim ''prirodnim'' koalicionim partnerima, koji se pod vođstvom ''novog Genšera'', kako nazivaju mladog šefa stranke Kristijana Lindnera, sada oporavljaju.

-------------------------

Aplikacija MONDA ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!

Sve vesti