MONDO/Tanjug

Snežana Stanojković novi tužilac za ratne zločine

Autor:

Skupština Srbije izabrala je Snežanu Stanojković za novog tužioca za ratne zločine.

2
A- A A+

  Snežana Stanojković radila je kao zamenik tužioca u Tužilaštvu za ratne zločine od 2010. godine i dobila je najviše ocene Komisije Državnog veća tužilaca prilikom odabira kandidata za izbor.

Stanojković je rođena 25. marta 1969. godine.

Diplomirala na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1997. godine, pravosudni ispit je položila pet godina kasnije.

U Opštinskom sudu u Beogradu bila je pripravnik, a potom od 2002. do 2008. godine kao sudijski pomoćnik.

Kao tužilački pomoćnik u Tužilaštvu za ratne zločine radila je od 1. marta 2008. godine do 31. decembra 2009. godine kada je izabrana za zamenika tužioca u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu.

Rešenjem Republičkog javnog tužioca, 24. januara 2010. godine, upućena je na rad u Tužilaštvo za ratne zločine.

MANDAT PREDSEDNIKA SUDOVA ČETIRI GODINE

Predsednici sudova ubuduće će se birati na četiri godine uz mogućnost da još jednom budu izabrani na tu funkciju, utvrđeno je izmenama i dopunama Zakona o sudijama koje je prethosdno usvojila Skupština Srbije.

Dosadašnjim zakonskim rešenjima predsednici sudova birali su se na period od pet godina i nisu mogli ponovo da budu izabrani na tu funkciju.

Za izmene i dopune tog zakona glasala su 142 poslanika, protiv su bila 22, nije glasalo 10, od ukupno 174 prisutnih poslanika u sali.

Uvrede u Skupštini: Kradulović, Rasulović...

Dopunama tog zakona utvrđeno je i da predsedniku suda koji u toku mandata navrši radni vek, sudijska funkcija i funkcija predsednika suda prestaju istekom mandata predsednika suda.

Odluku o prestanku funkcije predsednika suda donosi Skupština Srbije.

Izmene i dopune Zakona o sudijama, čije usvajanje je predložio šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović, stupuće na snagu narednog dana od dana njihovog objavljivanja u "Sluzbenom glasniku".

------------------

Aplikacija MONDA ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!

Povezano

Sve vesti