TAČKA USIJANJA: Jedan nesmotren potez - KATASTROFA

Autor:

Situacija na Korejskom poluostrvu bliži se tački usijanja i jedan nesmotren potez može izazvati užasne posledice, smatra ambasador Rusije u Velikoj Britaniji i bivši zamenik ruskog šefa diplomatije Aleksandar Jakovenko.

12
A- A A+

Nema sumnje da živimo u vremenu najdramatičnijeg razvoja na Korejskom poluostrvu u kojem se pokazuje da se opasnost kreće ka tački usijanja, naveo je Jakovenko u tekstu koji je objavio ruski državni medij RT.

Ratoborna retorika pražena nepromišljenim pokazivanjem mišića dovela je do opasne situacije u kojoj jedan nesmotren potez može proizvesti užasne posledice.

Posmatramo razvoj situacije u regionu uz strepnju. Rusija osuđuje provokativne aktivnosti Pjongjanga koji izvodi nuklearne probe i testira rakete, što je i potvrdila podrškom rezolucijama Saveta bezbednosti UN 2270 i 2321 (obe usvojene 2016. godine).

Pozivamo vlast u Severnoj Koreji da prekine sa nezodvoljenim programima i vrati se režimu neproliferacije i ponovo se pristupi režimu verifikacije Međunarodne agencije za atomsku energiju.

Istovremeno, jasno je da Demokratska Narodna Republika Koreja (Severna Koreja) neće odustati od svog nuklearnog programa dokle god oseća direktnu pretnju po svoju bezbednost.

Tako Severnokorejci doživljavaju redovne velike manevre i vežbe Sjedinjenih Američkih Država i njihovih saveznika u regionu, kao i nedavno slanje američke mornaričke armade u blizinu obala Severne Koreje. Zašto učestvovati u budalastom zveckanju oružjem?

Još jedan destabilizujući faktor je odluka Vašingrona i Seula da u Južnoj Koreji angažuju delove američkog globalnog sistema za raketnu odbranu (THAAD, raketni štit).

Rusija je, kao i Kina, više puta ponovila da će to podriti postojeću vojnu ravnotežu u regionu i predstavljati opasnost po bezbednost susednih država. Ponovo pozivamo SAD i Republiku Koreju (Južnu Koreju) da preispitaju tu odluku. Zašto antagonizovati Rusiju i Kinu?

Vojne operacije su potpuno neprihvatljive i mogu da proizvedu jedino katastrofalne posledice. Samo diplomatska sredstva će stvoriti uslove za denuklearizaciju Demokratske Narodne Republike Koreje.

Sve strane bi trebalo da pokažu smirenost i uzdržavanje i da ne učine korake koji mogu povećati napetost.

To je nemoguće bez normalizacije celokupne vojne i političke situacije, obustavljanja jačanja vojne infrastrukture, smanjenja vojnih manevara i gradnje poverenja među državama u regionu.

Ubeđeni smo da ne postoji alternativa političkom rešenju nukleranih pitanja na Korejskom poluostrvu, zasnovanog na zajedničkoj izjavi učesnika razgovora šestorice, održanog 19. septembra 2005. godine.

-----------------------------------------

Aplikacija MONDA ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!

Sve vesti