Kao za Tita: Doček za Vučića u Kini (FOTO,VIDEO)

Razdragani ljudi dočekali srpskog premijera koji boravi u poseti Kini. Vučić posetio Tangšang - "kinesko Smederevo", a potom se u Pekingu sastao i sa premijerom i predsednikom Kine...Zatražio pomoć za RTB Bor i liniju Beograd - Peking.

"Želimo vam srdačnu i toplu dobrodošlicu predsedniče Vlade i izabrani predsedniče Srbije", transparent je ispisan na ćirilici, ali i kineskom jeziku koji je dočekao Vučića u ovom kineskom gradu.

Mahalo se srpskim i kineskim zastavicama, videle su se i poruke o večnom prijateljstvu Kine i Srbije, stiglo je i cveće za premijera.

U pitanju je, sigurno, jedan od najsrdačnijih dočeka priređen za srpske državnike u inostranstvu.

Vučić je u Tangšang došao da bi razgovarao sa čelnim ljudima provincije Hebei i obišao železaru Hestil - Tangstil Tangšan. Pogledajte fotografije:


Vučić i delegacija Srbije vozom su doputovali u Tangšan, mesto udaljeno od Pekinga oko 180 kilometara, za nešto više od sat vremena.

Tu su ih na Železničkoj stanici dočekali zamenik guvernera provincije Hebei Vang Sjaodung i gradonačelnik Tangšana Ding Siufeng, prenosi Tanjug. Pogledjate i video dobrodošlice:

Izvor: Tanjug

MONDO aplikacija ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!

Premijeru Srbije priređen je svečani doček u Hastil - Tangstil železari gde je obišao to postrojenje, a zatim je u Nanhu državnoj rezidenciji imao sastanak sa delegacijom Hebei provincije koju predvodi guverner Su Chin i Hestil grupe na čelu sa predsednikom te Grupe Ju Jongom.

U njegovu čast guverner Su i predsednik Hestila Ju priredili su i svečani ručak.

NOVA ULAGANJA U SMEDEREVO!

Vučić je, u izjavi novinarima kazao da je srećan što smo uspeli tu kompaniju da dovedemo u Srbiju, te konstatovao da mu se čini da kod nas još uvek ne postoji razumevanje koliko je to bio veliki korak. Ukazao je da su mu danas kineski partneri preneli da će dodatno da ulažu u opremu u Smederevo i dodao da su zadovoljni poslovanjem u Srbiji, kao i da od decembra nemaju gubitke.

Provincija Hebei ima više od 72 miliona, a grad Tangšanu oko 1.700.000 stanovnika.

Kineski Hestil od prošle godine preuzeo je Železaru Smederevo, a tada je najavljeno da će investirati najmanje 300 miliona evra i da će biti zadržano svih oko 5.000 radnika.

Hestil je u 2016. godini već uložio 120 miliona dolara u Železaru i očekuje u Smederevu proizvodnju od dva miliona tona u 2017.

Predsednik Hestila Ju Jong je krajem 2016. najavio da će grupacija Hestil u Železaru Smederevo investirati još 120 miliona dolara u 2017. u obnovu i nabavku opreme i tehnologije, kao i da će ove godine ostvariti profit od 20 miliona evra.

Hestil je najveći proizvođač čelika u Aziji, sa godišnjim proizvodnim kapacitetom od 50 miliona tona, a prihodi Grupe u 2015. godini iznosili su 43,7 milijarde dolara.

Nakon sastanka u Hebei provinciji premijer i delegacija Srbije su se takođe vozom vratili u Peking.

SASTANCI SA PREMIJEROM I PREDSEDNIKOM

U Pekingu, Vučić se sastao sa premijerom Kine Li Kećiangom, sa kojim je razgovarao o ekonomskoj saradnji dve zemlje, inicijativi Jedan pojas - jedan put, kao i o svim drugim vidovima saradnje u okviru strateškog partnerstva dve zemlje.

Vučić je zamolio šefa kineske vlade Li Kećijanga za pomoć u uspostavljanju direktne avio-linije za Beograd i nastavka rada i funkcionisanja RTB Bor.

"Cenimo što tako ozbiljno posmatrate odnos sa Kinom. Srbija i Kina su prijatelji koji se oslanjaju i veruju jedni drugima. Mnoge druge zemlje primećuju da Srbija i Kina imaju specijalne veze i žele da dostignu taj nivo u svojim odnosima", istakao je premijer Li.

Vučić je višednevnu posetu Kini, gde je učestvovao na Forumu "Pojas i put za međunarodnu saradnju", kojem je prisustvovalo 29 šefova država i vlada i predstavnika više od 100 zemalja i velikih međunarodnih finansijskih organizacija, završio bilateralnim susretom sa kineskim predsednikom Si Đinpingom.

Šta je bilo na tom sastanku pročitajte OVDE.

Sve vesti