Albanci tuže Srbiju, traže više novca

Autor:

Nacionalni savet Albanaca podneo je tužbu Upravnom sudu, tražeći poništenje rešenja o određivanju sredstava za rad ovog saveta za 2017. godinu.

10
A- A A+
preševo, maršala tita, situacija, trgovina, albanac Foto: Mondo/ Goran Sivački, ilustracija

Savet navodi da su im uskraćena sredstva koja im po zakonu pripadaju, izjavila je danas direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović.

Paunović kaže da se u tužbi navodi da se kao osnov za visinu sredstava koja se uplaćuju albanskom nacionalnom savetu koriste rezultati popisa iz 2011. godine, prema čijim rezultatima u Srbiji živi 5.809 lica albanske nacionalnosti, a da oni tvrde da je taj broj daleko veći.

"Albanski nacionalni savet tvrdi da je broj pripadnika ove manjine daleko veći, kao i da je bojkot popisa iz 2011. godine bila politička odluka i da se ti rezultati ne mogu koristiti kao osnov za dodelu sredstava", pojašnjava Paunović za Tanjug.

Ona podseća da je Uredbom vlade o postupku raspodele sredstava iz budžeta Srbije za finansirannje i rad nacionalnih saveta, koja se primenjuje od 2010. godine, utvrđeno da se u postupku raspodele sredstava iz budžeta nacionalnim savetima nacionalnih manjina, broj pripadnika nacionalne manjine utvrđuje prema rezultatima poslednjeg popisa stanovništva.

Albanci sa juga Srbije ne znaju srpski

"Predsednik Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine, kao i članovi saveta, morali su biti svesni da će politička odluka o bojkotovanju popisa od strane pripadnika albanske nacionalne manjine u opštinama Preševo, Bijanovac, Medveđa, imati za posledicu smanjeni obim sredstava za rad nacionalnog saveta", naglasila je direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava.

Koliko Albanaca živi na jugu Srbije?

Paunović naglašava da iz tog razloga razloga ovakve navode albanskog nacionalnog saveta i njegovog predsednika Jonuza Musliuja smatra neosnovanim, jer su sredstva za rad ovog nacionalnog saveta, kao i ostalih 20 saveta nacionalnih manjina, opredeljena u skladu sa zakonom.


"Želim da podsetim da je od 2012. godine do 2016. godine za rad Nacionalnog saveta Albanaca iz budžeta Srbije izdvojeno 68.328.803 dinara, a u 2017. godini opredeljeno je 13.226.019 dinara", zaključila je Paunović.

-------------------------------

MONDO aplikacija ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!

Sve vesti