Ako vas ujede krpelj, pravac u dom zdravlja

Autor:

Počela je sezona krpelja, male nemani napadaju, a vađenje bi bilo najbolje prepustiti lekarima. Ipak, ne morate baš u hitnu pomoć zbog toga...

0
A- A A+

  Niška Hitna pomoć pozvala je građane da se zbog ujeda krpelja za pomoć ne obraćaju toj službi već da se obrate izabranom lekaru u Domu zdravlja.

Agenciji Beta rečeno je u Hitnoj pomoći u Nišu da se poslednjih dana povećao broj ujeda krpelja, ali da taj ujed ne predstavlja urgentno stanje i da se lekarima Hitne oduzima vreme čime se ugrožava život pacijenata kojima je pomoć hitno potrebna.

Ako provodite vreme u prirodi...

... detaljno pregledajte celu kožu kad dođete kući, kako biste na vreme otkrili krpelja i sprečili eventualne negativne posledice.

Prema rečima lekara te ustanove, građani će moći da dobiju kompletnu terapiju kod ujeda krpelja kod izabranog lekara u Domu zdravlja.

"Nije dovoljno da krpelj bude odstranjen, potrebno je da pacijent dobije antitetanusnu zaštitu i da se prati na kontrolama njegovo stanje, a to ne može da se radi u Hitnoj pomoći", istakli su u Hitnoj pomoći.

Sekretarka u Sekretarijatu za zaštitu životne sredine Ivna Krstić rekla je agenciji Beta da se na suzbijanju krpelja intenzivno radi i da je dezinsekcija poverena niškom Domu zdravlja.

"Objekti i dvorišta vrtića već su tretirani sretstvima protiv krpelja, a sada se dezinsekcija radi u školama. Za dan, dva krenuće dezinsekcija parkova i priobalja Nišave", istakla je Ivana Krstić.

Ona je rekla da se javne površine u gradu i ustanove poput škola i vrtića tretiraju sredstvima protiv krpelja dva puta godišnje, a tretman sredstvima protiv komaraca obavlja se svakog meseca od aprila do oktobra.

Krpelji otvorili sezonu

Prva pomoć: Ako te bocne pčela, pauk, stršljen...

-----------------------------------------------------------------------

MONDO aplikacija ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!

Tagovi:
Sve vesti