Razbijen mit o "putničkoj dijareji"

Autor:

Mnogim putnicima dijareja ili povraćanje upropaste odmor, a to se često pripisuje privikavanju na hranu druge zemlje. Tako nešto ne postoji i uvek je reč o trovanju hranom, tvrdi ekspert.

0
A- A A+

Uvreženo je mišljenje da možete da imate mučninu, dijareju ili povraćanje na putovanju samo zato što jedete drugačiju hranu nego u svojoj zemlji. Stručnjak Ričard Konroj tvrdi da je to mit i da, ukoliko vam se tako nešto desi na putovanju, uvek je reč o trovanju hranom izazvanom bakterijama poput salmonele ili Ešerihije koli.

On naglašava da ljudi treba da shvate ozbiljnost takve situacije jer ignorisanje tog problema može da dovede do dugoročnih zdravstvenih problema.

"Da razjasnimo – ne postoji takozvana putnička dijareja. Ako vam nije dobro na putovanju, to nije zato što jedete drugačiju hranu ili pijete drugu vodu, već vaše telo napadaju patogeni. Ukoliko imate dijareju, gotovo je sigurno da ste se otrovali hranom", kaže Konroj.

On upozorava da ignorisanje trovanja hranom može da stvori ozbiljne, dugoročne zdravstvene probleme.

"Imali smo nekoliko pacijenata koji su morali na operaciju zbog infekcije ili slučajeve kada su razvili uporni post-infektivni sindrom razražljivih creva, što je usledilo zbog infekcije salmonelom ili Ešerihijom koli".

Ovaj stručnjak upozorava da što duže vremena prođe, a da ne zatražite pomoć, to je šteta po zdravlje veća, i dodaje da su u ovom smislu "najrizičnije" destinacije Egipat, Španija i Turska.

-----------------------------------------------------------------------------

Aplikacija MONDA ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!

Sve vesti