Lepa Maša NE IDE na Rolan Garos

Autor:

Marija Šarapova nije dobila specijalnu pozivnicu organizatora grend slema u Parizu ni za glavni žreb, ni za kvalifikacije

6
A- A A+

Proteklih nedelja mnogo se pričalo o tome da li će Marija Šarapova nakon suspenzije zbog korišćenja dopinga moći odmah da učestvuje na grend slemu - Rolan Garosu.

Odgovor iz Pariza je stigao – NEĆE.

Predsednik Francuske teniske federacije, Bernar Gudičeli saopštio je da Ruskinja nije dobila specijalnu pozivnicu ni za kvalifikacije, ni za glavni žreb.

Gudičeli je objasnio da Šarapova nije dobila "vajld kart" jer je koristila nedozvoljena stimulativna sredstva i da joj je to i lično saopštio.

"Odlučio sam da Šarapovoj ne damo 'vajld' kartu. Žao mi je zbog Marije i zbog njenih navijača, ali moja je obaveza da štitim naš sport i da zadržim najviše standarde", rekao je Gudičeli.

Šarapova, koja posle pauze od 15 meseci zauzima 211. mesto na WTA listi, nema plasman za direktne kvalifikacije.

Gudičeli se nedavno sastao sa Šarapovom u Los Anđelesu kako bi razgovarali o predstojećem Rolan Garosu, a on je nakon toga saopštio da će "morati dobro da razmisle o dodeli specijalnih pozivnica".

Specijalne pozivnice najčešće se uručuju talentovanim teniserima koji krče put ka velikoj sceni, kao podsticaj, ali u retkim slučajevima i igračima koji se vraćaju na scenu posle dužih pauza nakon povreda.

Organizatori Rolan Garosa ove godine, očigledno, nisu želeli da naprave izuzetak, uprkos tome što je za jednu takvu "vajld" kartu aplicirala dvostruka šampionka.

Ostali su pri čvrstom stavu da ih treba koristiti u svrhe za koje su i napravljene.

"Specijalnu pozivnici možemo da damo kada se teniser vraća posle povrede, ali to ne možemo da radimo kada je reč o suspenziji zbog dopinga", istakao je predsednik teniske federacije Francuske.

Uticaj na odluku sigurno je imala i buka koja se podigla po povratku Šarapove nakon isteka suspenzije.

Naime, brojni teniseri, stručnjaci i mediji doveli su u pitanje to da li Ruskinji treba tek olako dodeljivati specijalne pozivnice za sve velike turnire, budući da je napravila najteži prekršaj u sportu. Mnogi su otvoreno poručili da ipak treba da se pomuči kako bi se vratila u vrh.

Rolan Garos će tako i ove godine proći bez Šarapove, koja je podizala pehar u Parizu 2012. i 2014. godine.

Drugi grend slem sezone igra se od 28. maja do 11. juna, a kvalifikacije počinju 22. maja.

Sve vesti