Strašno: Evo šta se desilo Ivani u centru Beograda

Beograđanka Ivana B. i njena porodica preživeli su pravi horor u centru Beograda kada je njenog maltezera Lokija usmrtio drugi vlasnički pas, rase akita.

102
A- A A+

Nakon prvog ujeda, maleni maltezer Loki, koga je šetao Ivanin tata, je već bio mrtav.

On je bio vezan, a opasna akita puštena s povoca da slobodno šeta parkom kod "Palasa", u kome uvek ima i male dece.

"Akita nije bila na povocu, Loki jeste. Danas sam srela vlasnika, koji je bezbrižno šetao svoje kuče bez griže savesti i rekao mi da razume moju bol. Ispostavlja se da je vlasnik psa više puta upozoren i da je napadao i ostale pse, koji su prošli s više-manje blažim posledicama. Revoltirani i utučeni zvali smo i komunalnu policiju i policiju, i dobili smo odgovor da zovemo svaki put kad vidimo akitu bez povoca, nisam sigurna da je to rešenje", očajna je Ivana.

Ona je nakon tragičnog događaja odlučila da progovori o užasnoj smrti njenog ljubimca, a to je osetila kao dužnost i obavezu, da upozori sve koji imaju kučiće i decu i šetaju ih u parkiću kod "Palasa", u strogom centru Beograda na Obilićevom vencu, da obrate pažnju.

Japanska akita izujedala dete u Novom Sadu

"Delići sekunde su u pitanju", rekla je Ivana i pozvala vlasnike da pse vode na povocu "jer koliko god da znamo kakvi su nam psi, dovoljan je samo sekund da se desi tragedija".

Sa ovom rasom mora oprezno!

Ivana je za MONDO rekla da ovo nije bio prvi put da je ta japanska akita napala njenog Lokija, ali i druge vlasničke pse.

Užas u Staroj Pazovi: Pas otkinuo deo lica dečaku

U Srbiji je pas rase "akita inu" postao popularan poslednjih godina, i od tada je zabeleženo više napada ove rasa pasa, najčešće na decu. Popularnost ove rase širom sveta je uzletela nakon  filma "Hačiko", koji je snimljen po istinitom događaju, a čiji je glavni akter pas akita beskrajno odan i veran svom vlasniku. Film na dirljiv način prikazuje neraskidivu vezu prijateljstva čoveka i psa.

Izvor: youtube

Akita Inu pripada velikim rasama pasa i poreklom je iz Japana, gde je i nastao.

Smatra se odličnim psom čuvarom, jako izražene ličnosti i karaktera. Poznati su kao odani i hrabri psi sa razvijenom inteligencijom. Mužjaci mogu da budu teži i od 50 kilograma.

Kako su za MONDO ranije objasnili stručnjaci za ponašanje životinja, najveći problemi kada je reč o napadima pasa dešavaju se zbog neodgovornih i neiskusnih vlasnika, ali postoji mogućnost i da pas genetski nasledi "agresivnu crtu" zbog čega su neophodne konsultacije sa stručnjacima i česti pregledi pasa "opasnih rasa".

Sam Pravilnik o načinu držanja pasa koji mogu predstavljati opasnost za okolinu je na snazi već skoro šest godina. Međutim, u praksi je se pokazalo da je pravilnik nedovoljno inplementiran i da nisu stvoreni sistemski mehanizmi za njegovu primenu.

Budite odgovorni vlasnici pasa i nemojte ugrožavati živote drugih!

-----------------------

Aplikacija MONDA ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!

Sve vesti