Kad nam stiže "volvo" na struju?

"Volvo" je saopaštio da više neće razvijati nove dizel motore, a ovaj švedski proizvođač je otkrio i kada će lansirati svoj prvi model na struju.

1
A- A A+
Volvo V90 - 58.900 (sajamska cena) Foto: Mondo/ Stefan Stojanović Volvo V90 - 58.900 (sajamska cena)

Švedski proizvođač automobila "Volvo" neće raditi na razvoju novih dizel motora pošto je cena smanjenja emisija azotnog oksida postala prevelika, rekao je direktor Hakan Samuelson.

"Iz današnje perspektive, više nećemo razvijati dizel motore nove generacije", rekao je Samuelson listu "Frankfurter algemajne cajtung".

On je dodao da će "Volvo" nastaviti da razvija aktuelne modele sa dizel motorima, koji su uvedeni u upotrebu 2013. godine, da bi ispunio buduće standarde o emitovanju gasova. Očekuje se da će se ovi motori proizvoditi do 2023. godine.

"Volvo" će se orijentisati na ulaganja u hibridne i električne automobile, a prvi takav model koji će za pogon koristiti samo električnu energiju stiže na tržište 2019. godine.

Samuelson je ranije rekao da oštrije regulative o emisijama gasova podižu cenu automobila sa dizel motorima do nivoa na kojem vozila sa hibridnim pogonom postaju privlačna alternativa.

On je ukazao na uspeh američke kompanije "Tesla", koja širom sveta pronalazi sve više kupaca za svoje električne automobile.

Prosečna vrednost emisija ugljen dioksida za evrospke proizvođače automobila moraće 2021. godine da bude smanjena sa 130 grama po kilometru na 95 grama po kilometru.

---------------------------------------------------------

MONDO aplikacija ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!

Sve vesti