"Delfini" se pripremaju za novo "vruće" leto

Autor:

Svetska liga, pa Svetsko prvenstvo u Budimpešti. Ovo su igrači na koje računa Dejan Savić.

1
A- A A+

Selektor vaterpolo reprezentacije Dejan Savić odredio je dva spiska igrača za pripreme u narednom periodu. Zapravo, ovaj drugi spisak je samo proširen.

Deo srpskih vaterpolista najpre će trenirati sa jednom od najjačih ekipa na svetu - Pro Rekom - u Beogradu, a potom će, u proširenom sastavu, početi pripreme za dva velika takmičenja u ovoj godini - Svetsko prvenstvo u Budimpešti i finalni turnir Svetske lige u Rusiji.

Pripreme sa Pro Rekom će biti organizovane 23. i 24. maja.

"Pro Reku vraćamo za rad u Đenovi tokom aprila. To je stari dogovor. Što se tiče junskog rada tu smo skoro svi. Još nije povredu zalečio Strahinja Rašović i čekamo da vidimo rezultat terapija. Posle toga nam dolaze Australiianci i ulazimo u pravi ritam. Prvo za Svetsku ligu, a zatim i za Svetsko prvenstvo u Budimpešti. Ne treba zaboraviti ni Univerzijadu u Tajpeju gde će igrati mlađi igrači", kaže Dejan Savić.

Na spisku su: Dimitrije Rističević, Lazar Dobožanov, Gojko Pijetlović, Nikola Jakšić, Radomir Drašović, Viktor Rašović, Ognjen Stojanović, Gavril Subotić, Dušan Vasić, Dragoljub Rogač, Nemanja Vico, Nebojša Toholj, Đorđe Lazić, Filip Radojević, Stefan Mitrović.

Od 5. do 9. juna u bazenu će biti malo više igrača. Pobrojanima će se pridružiti Dušan Mandić, Branislav Mitrović, Sava Ranđelović, Nemanja Ubović, Milan Aleksić, Andrija Prlainović, Miloš Ćuk, Filip Filipović i Duško Pijetlović.

Vaterpolo reprezentacija Srbije do sada je čak 10 puta osvajala Svetsku ligu (prvo izdanje održano 2002. godine). U poslednja četiri je neprikosnovena.

Od ukupno 15 turnira Svetske lige Srbija na pobedničkom postolju nije bila samo na tri. Prvo zlato osvojeno je u Beogradu 2005. zatim u Atini 2006, Berlinu 2007, Đenovi 2008,Nišu 2010, Firenci 2011, Čeljabinsku 2013, Dubaiju 2014, Bergamu 2015. i u Kini 2016.  

Posle završnog turnira Svetske lige u Rusiji (predgrađu Moskve) u junu, sledi Svetsko prvenstvo u Budimpešti, od 14. do 30. jula.

- GRUPE ZA SVETSKO PRVENSTVO -

A GRUPA: Brazil, Crna Gora, Kazahstan, Kanada; 
B GRUPA: Francuska, Italija, Australija, Madjarska;
C GRUPA: Španija, SRBIJA, Grčka, Južna Afrika;
D GRUPA: SAD, Japan, Hrvatska, Rusija.

Na dosadašnjih 16 svetskih šampionata naša reprezentacija ubedljivo najuspešnija pošto je pet puta osvajala zlatnu medalju. U Budimpešti će Srbija braniti zlato.

Sve vesti