"Duga" za ministarku Anu Brnabić (FOTO)

Ministarka Ana Brnabić ovogodišnja je dobitnica nagrade "Duga" koja se dodeljuje za doprinos borbi protiv homofobije i transfobije i unapređenju ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji u prethodnih godinu dana.

5
A- A A+

Ana Brnabić koja u Vladi Srbije obavlja funkciju ministarke državne uprave i lokalne samouprave, kako je naveo žiri u obrazloženju, je prva "autovana ministarka u Srbiji i regionu i to je istorijski iskorak u pozicioniranju LGBT zajednice".

Brnabić je kazala da ne vidi svoju ulogu kao revolucionarnu, a da nagradu vidi kao "kontinuitet onoga što je Vlada Srbije postavila kao standard" i dodala da joj je zbog toga drago što je "deo tima Aleksandra Vučića" od koga je, kako je rekla, imala podršku od prvog dana.

BRAVO: Nagrađen PRVI SRPSKI GEJ POLICAJAC

Nagradu "Duga" ustanovila je Gej strejt alijansa (GSA) i dodeljuje se od 2013. povodom 17. maja, Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije.

U užem izboru za nagradu bili su, pored Ane Brnabić, Televizija N1 Beograd, beogradska opština Vračar i glumac Nebojša Glogovac.

SPC: Crkva ne sprečava izbor Ane Brnabić

Specijalno priznanje GSA dobili su Meho Omerović, Srđan Dragojevć, Kancelarija za ljudska i manjinska prava i tim profesora Miroslava Đorđevića iz beogradskog Centra za genitalnu rekonstruktivnu hirurgiju.

Nagradu "Duga" prošle godine je dobio oficir za vezu sa LGBT zajednicom MUP Srbije Aleksandar Stojmenović, prvi policajac koji je objavio da je gej.

------------------

Aplikacija MONDA ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!

Povezano

Sve vesti