Tamara Sekulović

Da li ste "dinosaurus" - slušate li rok? (ANKETA)

Uoči 51. Zaječarske Gitarijade, basista Riblje čorbe je za MONDO pričao o muzičkoj sceni u Srbiji, "krizi" rokenrola i onome šta nam Čorba sprema u budućnosti...

54
A- A A+

Basista Riblje čorbe Miša Aleksić, najavio je nastup na 51. Gitarijadi u Zaječaru 29. juna, gde će svirati isto veče kao i Bajaga i Instruktori. S obzirom na to da je ovaj festival nazvao "borbom za rokenrol", za MONDO je objasnio koje smatra da su "slabe i jake" strane muzičke scene u Srbiji.

"Pa, iskreno da vam kažem, mislim da je muzička scena u Srbiji jaka, ima mnogo dobrih bendova, mnogo dobrih izvođača, instrumentalista… Možda je kriza u autorskom radu, nema toliko jakih autora, tekstopisaca, kompozitora, mnogo se kopira ono što se dešava sa strane i na Zapadu, ali generalno, Srbija ima perspektivu", istakao je Aleksić.

Već godinama se čuju pritužbe da rokenrol "umire", da više "nije onako kako je bilo" i da su ga "pokopali" drugi muzički pravci.

"Mislim da to nije samo u pitanju Srbija, već da je rokenrol generalno zapostavljen i malo u krizi u celom svetu. Pop muzika je tu sada zauzela primat, to stoji. Međutim, ima tu još onih koji vole rokenrol i uzmite samo jedan primer - gde su najveće posete na koncertima? Pa, na rokenrolu. Jesu, i tačno je da su ti najposećeniji bendovi uglavnom iz osamdesetih godina i stariji - Iron Maiden, Metallica, Rolling Stones, U2… Ali, činjenica je da je nažalost u medijima i u masi, rok muzika sada u drugom planu", rekao je Miša za naš portal i otkrio koji su planovi Čorbe za budućnost:

Neviđena ROKAČINA na Tašu! (FOTO, VIDEO)

"Mi smo uradili sad jedan singl, pesma se zove 'Da tebe nije', a objavljen je i spot za tu pesmu. Snimamo trenutno 20. album po redu, ali ne žurimo i radićemo po principu 'pesma po pesma'. Jer, danas više ono sesti u studio i uraditi deset pesama i ne isplati se, a i čovek uđe tako u kliše. Mislim da je bolje raditi pesmu po pesmu, izbacivati singlove i onda kad se nakupi deset pesama, izbaciti album."

Izvor: YouTube

Riblja čorba, jedan od najpoznatijih bendova ex-Yu scene, postoji još od 1978. godine, a njihova aktivnost definitivno ne jenjava, jer kako Miša kaže, rokenrol je njihov život.

Miša Aleksić: Teško je raditi sa Borom Đorđevićem

"Imamo uvek novih ideja, novih tema. Bora uvek ima inspiraciju za nove tekstove, uvek imamo i novih pesama… Uživamo u tome što radimo, volimo muziku, volimo rokenrol i jednostavno to je naš život."

Mladim rokenrol bendovima koji se, kao što su i oni pre skoro 40 godina, nadaju uspehu na domaćoj rok sceni, basista poručuje da ne misle na novac i da je najbitnije da uživaju u tome što rade.

"Vreme se mnogo promenilo od onda kad smo mi počinjali do danas. Danas se mnogo brzo živi, drugačiji je odnos prema muzici, tu su internet, društvene mreže… Ali, mislim da je osnovno ako voliš to što radiš da budeš uporan, da puno sviraš i radiš, da ne razmišljaš o tome da li ima ili nema para. Sačekaj, polako, doći će pare, nije to ključno. Ključno je da uživaš u tome što radiš i ključno je da se što više svira. Idite na nastupe i uživo pojavljivanja - opstaćete", zaključio je muzičar.


Povezano

Sve vesti