Kako da ubrzate metabolizam

Autor:

Što smo stariji, to nam je metabolizam sporiji, a borba protiv viška kilograma sve teža. Nutricionistkinja zato ima nekoliko saveta kako da ubrzate metabolizam.

0
A- A A+

Vežbe pre doručka

Nutricionistkinja Stef Lou kaže da su jutarnje vežbe ne samo najbolji način da se razbudite, već i da ubrzate metabolizam.

"Vežbanjem pre doručka sagorećete najviše masti jer je telo bilo u stanju mirovanja cele noći", kaže ona.

Nutricionistkinja kaže da ne morate da "razbijete" od vežbanja, već je za ubrzavanje metabolizma dovoljna i polusatna lagana šetnja pre doručka.

Doručak kada ste gladni

Ne morate da doručkujete u šest ujutru, ako tada niste gladni, kaže nutricionistkinja. Doručak je važan, ali ne terajte sebe da jedete čim ustanete, već onda kada ste gladni.

Šta doručkovati

"Hrana koju unosite ima ogroman uticaj na kontrolu nivoa šećera u krvi, osećaj sitosti, sagorevanje masti i dalje izbore koji se tiču hrane", kaže Stef.

Nutricionistkinja kaže da kvalitetni proteini i zdrave masti koje pojedete za doručak dobro održavaju osećaj sitosti tokom dana.

"Započinjanje dana unošenjem rafinisanih ugljenih hidrata užasno će uticati na šećer u krvi, pa ćete popodne imati potrebu da unesete još ugljenih hidrata".

Ona kaže da je najbolje da uz kvalitetne proteine i zdrave masti ujutru pojedete i malo povrća jer će tako metabolizam efikasno raditi.

Vreme između obroka

Možda vam se to čini predugo, ali telu je potrebno pet sati između obroka da bi sagorelo masti. Zato je važno šta ćete pojesti između obroka.

"Ako za užinu jedete voće, suvo voće ili jogurt, vaše telo će izabrati da sagoreva šećer u koji se pretvaraju ovi ugljeni hidrati, pa sagorevanje masti više neće biti potrebno".

Večerati ili ne

Ne morate da se odreknete večere da biste smršali, ali imajte na umu da bi to trebalo da vam bude najmanji obrok u toku dana.

"Da pojednostavim, najviše hrane nam je potrebno tokom dana da bismo imali snage za sve aktivnosti. Smanjenje porcije koju ćete pojesti uveče, dozvolićete telu da sagoreva masti", kaže nutricionistkinja.

-------------------------------------------------------------------------------------

MONDO aplikacija ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!

Sve vesti