• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Država naplaćuje kamatu i sama od sebe

Narodni poslanici usvojiće danas izmene zakona čime se omogućava da jedna državna institucija, Agencija za osiguranje depozita, može da kupuje hartije od vrednosti koje izdaje druga - Vlada ili Narodna banka Srbije.

Skupština Srbije počeće danas novu sednicu, na čijem dnevnom redu će se naći predlozi zakona o dopuni Zakona o Agenciji za osiguranje depozita i Zakona o osiguranju depozita koje je podnela Vlada Srbije.

Na dnevnom redu i personalne promene

U saopštenju se navodi i da će na dnevnom redu četvrte sednice redovnog zasedanja Skupštine, sa šest tačaka dnevnog reda, biće i izmena Odluke o izboru članova i zamenika članova odbora parlamenta koji je podnela Poslanička grupa Demokratska stranka. Poslanici će razmatrati i o izmenama Odluke o utvrđivanju sastava stalnih delegacija Skupštine Srbije u međunarodnim parlamentarnim institucijama, koji je podnela predsednica parlamenta.

Predloženim dopunama Zakona o Agenciji za osiguranje depozita predviđeno je da agencija može devizna sredstva ulagati i u devizne dužničke hartije od vrednosti koje izdaje Srbija ili Narodna banka Srbije (NBS).

Time bi Agencija dobijala kamatu na te papire koje izdaje država.

Kako je navedeno u tom predlogu, ta ulaganja su moguća u okolnostima značajnih promena na međunarodnom finansijskom tržištu uzrokovanih postojanjem negativne kamatne stope na depozite kod stranih banaka.

Dopunom postojeće zakonske obaveze smanjiće se i troškovi koji su uzrokovani negativnim kamatnim stopama u Evrozoni, a time bi se, imajući u vidu pozitivne stope prinosa na hartije od vrednosti čiji je izdavalac Srbija, omogućilo efikasnije raspolaganje sredstvima, pre svega,fonda za osiguranje depozita i ostvarila zakonska obaveza da se na sredstva tog fonda moraju ostvarivati odgovarajući prihodi.

Na dnevnom redu Skupštine Srbije naći će se i Predlog zakona o davanju državnih garancija za zajam Nemačke razvojne banke KWF EPS-u u iznosu od 45 miliona evra za projekat "Modernizacija sistema za otpepeljavanje TE Nikola Tesla A". Time država jamči za obaveze EPS-a prema KWF banci po osnovu Sporazuma o zajmu zaključenog između te banke i ovog domaćeg Javnog preduzeća 28. februara 2017. u Beogradu.

Na dnevnom redu je i Predlog zakona o davanju garancije Srbije u korist KWF banke za kredit Elektromreže Srbije u visini 15 miliona evra, koji je namenjen za regionalni program energetske efikasnosti u prenosnom sistemu.

------------------------

Aplikacija MONDA ponovo na Google Play Store!PREUZMITE JE!

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image