Direktor EPS-a: Ne, neće biti poskupljenja struje

Autor:

V.d. generalnog direktora EPS-a Milorad Grčić je izjavio danas da nisu planirana poskupljenja struje i uglja, kao i da je stabilizovana proizvodnja u rudarskom basenu Kolubara.

8
A- A A+
struja, osigurač, kilovat, Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

"Cene uglja ostaju iste, nisu u planu da budu povećane, a takođe i cena struje nije u planu da bude povećana", rekao je Grčić gostujući na RTS-u.

Zahvaljujući premijeru...

Grčić je podsetio da su u maju 2014. celu Srbiju zadesile velike poplave i da su se na kolubarskim kopovima napravila jezera. On je kazao da je bio poplavljen najveći i najzačajniji kop Tamnava - Zapadno polje u koje je bilo i do 210 miliona kubika vode, a po smirivanju situacije 180 miliona kubika. "Zahvaljujući premijeru i svim zaposlenima smo uspeli da saniramo kopove. Danas tamnavski kompovi izgledaju kao što treba da izgledaju i daju pola proizvedenog uglja u Kolubari.

Grčić je kazao da je u prvom kvartalu ove godine proizvodnja uglja bila za oko 6,5 odsto manje od predviđene.

"Imali smo nepredviđenih problema u čuvenim Vreocima, mase su dobile neku pukotinu i krenulo je klizište. Morali smo da uklonimo dva ogromna sistema, skupu opremu koja košta po 200 miliona evra da bi je sačuvali. Sada smo uspeli da saniramo klizište, vratili opremu i proizvodnja u Kolubari se stabilizovala. Deponije na termoelektranama punimo i već smo prešli 600.000 tona, tako da ćemo za zimu biti apsolutno spremni", naglasio je on.

Kako je rekao, u Kolubari je juče proizvedena desetmilionita tona u uglja i do kraja ovog meseca će biti dostignut plan.

Grčić je rekao da će u 2017. godini biti ispunjen predviđen bilans od 28,1 milione tona.

"Što se tiče Kolubare, energetska stabilnost će biti apsolutno održana", naglasio je Grčić.

On je rekao da je ova zima bila jedna od najhladnijih u predhodnom periodu i da će uprkos tome predstojeće zime biti dovoljno uglja, sušenog tako i sirovog za domaćinstva.

Grčić je kazao da se na osnovu pravilnika bolje raspoređuje ugalj tako da mogu da ga kupe svi i da korisnici kolubarskog lignita (tzv. narodnog uglja pošto je najjeftiniji) ne treba da brinu.

Cena uglja u Kolubari je oko 3.400 dinara za tonu, dok je na stovarištima duplo skuplji.

------------------------

Aplikacija MONDA ponovo na Google Play Store!PREUZMITE JE!

Sve vesti