Sudska tačka na Znak pitanja?

Autor:

Ministarstvo finansija potvrdilo je rešenje Agencije za restituciju - da se čuvena kafana "?" (Znak pitanja) vrati naslednicima starog vlasnika, trgovca Ivana Pavlovića.

2
A- A A+

znak pitanja, kafana, kafana znak pitanja Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

Ministarstvo je to odlučilo posle razmatranja žalbe Republike Srbije i preduzeća "Varoš kapija".

Pravobranilaštvo i "Varoš kapija" sada imaju rok od mesec dana od prijema presude da pokrenu upravni spor. Ukoliko to ne urade, rešenje Ministarstva finansija, kao drugostepenog organa, smatraće se konačnim. Time će "?" konačno biti isključen iz postupka privatizacije, za šta su se protestima borili građani, zaposleni, novinari..., pišu "Večernje novosti".

MONDO TV: Kafana - najvažnija institucija u Srba

Otkud znak pitanja

Do svog neobično imena kafana je stigla pošto Srpska crkva nije bila zadovoljna idejom da se lokal nazove "Kod Saborne crkve". Tako je na lokalu jednog jutra osvanula tabla sa imenom "?". I tako je ostalo do danas.

Kuću u kojoj se nalazi ova turistička atrakcija podigao je, po nalogu kneza Miloša, 1823. godine, Naum Ičko, sin Petra, autora Ičkovog mira, potpisanog 1807. sa Portom.

Posle Naumove smrti, knez Miloš, čija je kuća u stvari bila, poklanja je svom lekaru Ećim-Tomi Kostiću, koji je u njoj napravio prvu beogradsku kafanu. Tu su svraćale mnoge poznate ličnosti, uključujući i Vuka Karadžića.

Današnje ime kafana dobija 1892, kada njen vlasnik postaje Ivan Pavlović, trgovac crkvenim stvarima.

Uprkos mnogobrojnim ponudama da proda ovu kultnu kafanu, Pavlović je to uporno za života odbijao. Želeo je da ona ostane njegovim naslednicima, koji će je očuvati upravo onakvom kako je izgledala s kraja 19. veka.

Pogledajte naš prilog o "Znaku pitanja" i znamenitostima ovog dela grada:

Izvor: youtube

Jedini drugi vlasnik kog je mogao da zamisli bila je Beogradska opština (kako se nekada zvao Grad Beograd), ali pod istim uslovom - da "?" ostane autentičan, sa drvenim stolicama bez naslona, nalik na tronošce, klupama i fenjerima.

Zgrada je oduzeta od Pavlovićeve dece 1959, ali oni do kraja nisu prestali da se bore za nju. Kada odluka o restituciji postane pravosnažna, kažu, planiraju da ispune želju svog pretka i očuvaju "?" onakvim kakav je bio u njegovo vreme, pišu "Novosti".

------------------------

Aplikacija MONDA ponovo na Google Play Store!PREUZMITE JE!

Povezano

Sve vesti