Gde vam ne treba putno zdravstveno osiguranje

Autor:

U 20 evropskih zemalja građani Srbije mogu da se leče besplatno, pa je plaćanje putnog zdravstvenog osiguranja, naročito u sezoni godišnjih odmora, nepotreban trošak.

1
A- A A+

Naime, putno zdravstveno osiguranje kod osiguravajućih kuća iznosi oko 1.430 dinara za deset dana po osobi za sve evropske zemlje, što znači da bi četvoročlana porodica samo za osiguranje na odmoru morala da izdvoji 3.000 dinara.

Ovu sumu građani mogu da uštede ako letovanje žele da provedu na plažama Hrvatske, Crne Gore, Bugarske, Slovenije ili Italije jer i sa ovim državama Srbija ima zaključene sporazume o pružanju besplatnih medicinskih usluga u hitnim slučajevima.

Ovakve sporazume naša zemlja nema sa Grčkom i Španijom, pa je za letovanje tamo potrebno kupiti putno zdravstveno osiguranje, piše "Kurir".

"Kako biste ostvarili pravo na besplatno lečenje u nekoj od 20 zemalja sa kojima Srbija ima sporazum, potrebno je prvo da odete kod svog izabranog lekara, koji treba da vam popunu potvrdu o zdravstvenom stanju. Nadležna filijala RFZO izdaće vam dvojezičnu potvrdu. Ona omogućava građanima Srbije da u slučaju hitne potrebe u inostranstvu dobiju zdravstvenu uslugu u svim državnim bolnicama, kao i da imaju zdravstveno osiguranje u toj državi", kažu za taj list u RFZO.

Dodaju da se ova potvrda ne može koristiti za lečenje kod privatnih lekara u inostranstvu. U Poljskoj i Velikoj Britaniji u slučaju hitne medicinske intervencije neće vam biti potrebna ni potvrda, već je dovoljan samo pasoš.

Prema iskustvima nekih naših građana, za pribavljanje dvojezičnog obrasca treba izdvojiti barem jedan ceo radni dan, što zaposlenima često predstavlja problem. Takođe, kako navode, dešava se i da lekari nisu upoznati sa procedurom i ne znaju kako da popune obrazac, s obzirom na to da mali broj građana koristi ovo pravo.

-------------------------------------------------------------------------------

MONDO aplikacija ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!

Sve vesti