• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Protest muzičara: Nisam vaš bedž na reveru!

Izvor mondo.me

Solista Crnogorskog simfonijskog orkestra Ratimir Martinović revoltiran odnosom prema kulturi kulture otkazao nastup na dan koncerta povodom Dana nezavisnosti Crne Gore u Beogradu. "Ovo je odbrana umetnosti i kulture", poručuje.

Ilustracija
Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

  Na koncertu Crnogorskog simfonijskog orkestra u Beogradu povodom Dana nezavisnosti Crne Gore, iako je najavljen, kao solista neće nastupiti kao pijanista Ratimir Martinović.

Na dan koncerta, poznati pijanista iz Kotora obratio se svojim kolegama u Crnogorskom simfonijskom orkestru otvorenim pismom, u kojem je objasnio da "iz pricipijelnih razloga" ne može da nastupi večeras u dvorani Kolarčeve zadužbine.

Ljut je na celokupan odnos društva i nadležnog crnogorskog ministarstva prema umetničkoj muzici, ali i kulturi uopšte.

Njegove glavne poruke su: "Moj čin je odbrana umetnosti" i "Umetnici ne smeju da služe samo onda kada su nekome potrebni za prikazivanje".

Evo delova njegovog obraćanja:

Poštovani gospodine Krasko, drage kolege i prijatelji muzičari, članovi Crnogorskog simfonijskog orkestra, duboko vam se izvinjavam što večeras neću biti sa vama da sviramo Betovena i ponosno pokažemo sve što smo zajedno uradili na probama! Ja sam do sada u dvorani Kolarčeve zadužbine svirao sa četiri različita orkestra i žao mi je što od večeras i vi nećete biti među njima, jer ste zaista odlični, na ponos državi! Bila bi mi čast da još jednom vi i ja sviramo, i to baš ovde", naveo je u saopštenju Martinović.

On je objasnio da su razlozi njegove odluke principijelne prirode.

"Sami znate kako se i u kakvim uslovima odvija život umetničke muzike a verovatno i ukupne kulturne produkcije u našoj maloj-velikoj zemlji. Odvija se, recimo tako, da me vaš direktor, umesto poziva da nastupim, pita 'da li sam zainteresovan'; odvija se tako da ministar kulture, mesec pre početka državnog festivala KotorArt, za koji je spreman kompletan program za 50 dana njegovog trajanja, ne zna kojim budžetom Ministarstvo raspolaže za isti; dešava se tako što godinama imate probe u sali u kojoj se gušite a solista, pride, još i potpuno raštimovan klavir; dešava se tako što su kriterijumi struke neretko podređeni kriterijumima podobnih i onih koji 'ne talasaju'... Neću ovom prilikom nabrajati dalje…Pitanje je: dokle više?!", poručio je Martinović, koji je osnivač i umetnički direktor Festivala KotorArt

Martinović je odlučio da se kolegama obrati otvorenim pismom.

ODGOVOR MINISTRA KULTURE "UMIŠLJENOM BETOVENU"

"Teško je komentarisati osobu koja sebe poistovećuje sa Betovenom. Ratimir Martinović kao umetnički direktor Don Brankovih dana muzike i samoproglašeni direktor Međunarodnog festivala KotorArt, ovim saopštenjem ne samo da pokazuje svoj neprofesionalizam, već panično reaguje na okolnost da 50 dana pre početka Festivala nije opravdao utrošena sredstva za prošlogodišnje izdanje svoje manifestacije. Svoj neprofesionalizam donekle je mogao ublažiti otkazivanjem proba u Podgorici, odnosno pre kupljene avionske karte i plaćenog noćenja u Beogradu", rekao je Janko Ljumović.

"Ne želim da učestvujem u javnoj polemici ni nadmudrivanju sa prozvanima. Ovo su profesionalna i stručna, ne dnevno-politička pitanja, iako se kod nas sve gleda kroz tu prizmu. Ne treba niko da brani sistem od mene jer ovo i nije napad već odbrana. Odbrana umetnosti i kulture, odbrana poziva za koji sam se školovao i za koji sam kompetentan", naveo je Martinović.

On je dodao da svoj postupak smatra jedinom normalnom reakcijom, potpuno apolitičnom i patriotskom kojom, kako je naveo, "štiti dostojanstvo profesije i svoj lični integritet kao predstavnika crnogorske kulture".

"Smatram da u ovom činu mog nesviranja ima mnogo više patriotske muzike i čistog patriotizma nego u pristajanju da budem 'bedž' na reveru, u promociji umetnosti koja se ovako tretira. To bi bilo licemerno. Umetnici ne smeju da služe samo onda kada su nekome potrebni za prikazivanje, da bi već narednog dana ponovo bili vraćeni u 'zagušljivu fijoku' i zaboravljeni, sve do naredne prilike u kojoj će se opet 'neko' okititi našim talentom, znanjem i velikim radom“, naveo je Martinović uz opasku: "Ja ne pristajem na to.  A znam da ne bi ni Ludvig van Betoven“. 

On je kolegama poželio srećan Dan nezavisnosti ali i od neprofesionalizma i ucena.

Mondo saznaje da će Crnogorski simfonijski orkestar održati koncert u Kolarcu bez soliste.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image