Novak jači od Bautiste i očajne šljake u Rimu

Autor:

Novak Đoković je ostvario rutinsku pobedu nad Bautistom Agutom i plasirao se u četvrtfinale mastersa u Rimu, uprkos tome što je šljaka na centralnom terenu bila u očajnom stanju.

Jedanaestogodišnja tradicija je nastavljena!

Novak Đoković je i jedanaesti put zaredom ostvario plasman u četvrtfinale Rima, mastersa koji je četiri puta i osvajao, a ove godine je na njegovom putu stajao Roberto Bautista Agut koji ga je na terenu držao sat i 42 minuta i na kraju morao da "pruži ruku".

Srpski teniser je slavio u dva seta (6:4, 6:4) i čeka Huana Martina Del Potra.

Nole se tako revanširao Agutu koji mu je naneo bolan poraz u Šangaju, što mu je jedini trijumf protiv drugog tenisera sveta u sedam okršaja, a samim tim je Novak nastavio i dobru tradiciju protiv njega i sada ima šest pobeda nad godinu dana mlađim kolegom koji je danas dao sve od sebe.

Može se reći da je Novak odigrao vrlo dobro, uprkos velikom broju grešaka iz bekhenda i forhenda (ukupno je imao 22 neiznuđene), ali je to nadomestio odličnim servisom i iznenađujuće odličnom igrom na mreži.

Napravio je više grešaka od protivnika, ali je imao i više vinera (28:18).

Prvi set je protekao u mirnom ritmu sve do sedmog gema kada je Novak "ubacio u brzinu iznad" i rutinski potom priveo set kraju pošto je Bautista igrao pasivno i čekao grešku rivala.

Sličnu taktiku primenio je i u drugom setu, Novak je brzo došao do brejka prednosti, ali onda negde na polovini seta menja taktiku Španac i uspeva da agresivnijom i konkretnijom igrom uzvrati ribrejkom, ali kako to obično biva kod njega - takav tenis znači i više grešaka.

Novak je napravio brejk u devetom gemu, doduše uz pomoć sudije koji nije dobro procenio jednu loptu koja je bila u autu i poen dodelio Srbinu, a potom je rutinski priveo meč kraju.

Obojica tenisera imali su prigovore na stanje terena u Rimu.

Sem što je šljaka neverovatno spora - mnogo je bilo "džombi" na igralištu, ali i rupa, pa su tako loptice često čudno odskakale i znale da prevare tenisere koji se na sreću nisu povredili usled takvog stanja terena.

Međutim, teško da će se to promeniti do kraja turnira.IZ SETA U SET:

- DRUGI SET -

6:4 - Kraj!

Novak Đoković je u četvrtfinalu Rima nakon što je iskoristio drugu set loptu.

5:4 - DA, BREJK!

Najduži i najdramatičniji gem u meču pripao je Novaku Đokoviću. Igrao je odlično, agresivno i tačno, što mu se na kraju i vratilo, ali mora se reći da je velika sudijska greška išla i na njegovu ruku kada je sudija jednu loptu koju je Novak izbacio u aut "pretvorio" u poen za njega. 

4:4 -
Ponovo Novak diže nivo svoje igre i novim as udarcima uspeva da "izbaci" Bautiste iz odličnog ritma u kome se našao u prethodna dva gema. Nadamo se...

3:4 - Preokret Aguta!

Osetio je da je "poslednji voz" za njega i zaigrao najbolji tenis od početka meča. Potpuno se razigrao Španac kome se "namestio" forhend i stoga konačno dolazi i do nekih vinera.

3:3 - BREJK!

Španski teniser uspeva da vrati brejk. Novak je krenuo dobro, dobio i poen nakon opomene sudije zbog prekoračenja vremena, i vrlo se naljutio na sudiju zbog toga, ali potom je Agut dobio "novu snagu" i sa dva vinera uspeo da realizuje prvu brejk šansu.

3:2 -
Smanjuje Španac razliku Novaka Đokovića koji je besneo zbog stanja terena. Namestio se na udarac, da bi loptica potom udarila o neku "džombu" na terenu i potpuno promenila pravac kretanja... Neverovatno u kakvom je stanju teren.

3:1 -
Ozbiljno je Novak shvatio ovaj set i odmah potvrdio brejk. Videli smo jednu od najlepših razmeni na mreži, koju je dobio Novak, a potom i oduševljenje zbog toga što se dopalo navijačima.

2:1 - BREJK!

Videlo se da je Roberto nervozno ušao u ovaj drugi set, posebno u drugom gemu, a to je Novak iskoristio i kaznio Španca prilično rutinski. Nadamo se lakom finišu ovog seta...

1:1 -
I dalje to nije onaj najviši nivo, ali dobar servis pomaže Đokoviću da bude opasan kada on izvodi "početni udarac" u poenu.

0:1 - Nije uzdrmao onaj izgubljeni set Bautistu Aguta koji se, poput Đokovića, sada žalio na teren u Rimu, zbog "rupa", ali je zahvaljujući dobrim izlascima na mrežu uspeo povede na startu drugog seta.

- PRVI SET -

6:4 - Da, set za Novaka - 1:0!

Nismo gledali naročito zabavan tenis, uglavnom su poeni bili kratki, ali smo videli "dobre odbrane" dvojice tenisera i dosta grešaka. 16 grešaka Novaka i 12 vinera u 43 minuta dugačkom gemu.

5:4 -
Traje i dalje ta Novakova "klackalica". Dva dobra, pa dva loša poteza, ovaj put jedan lošiji više i gem za Bautistu. Sada Novak servira za set.

5:3 - Potvrda brejka!

Igra u serijama Novak...i to u serijama grešaka. Ovoga puta je zakazao bekhend, čak tri puta je grešio posle ovog udarca srpski teniser, ali se borio "na razliku" uspeo da potvrdi brejk i tako dođe na gem od osvajanja prvog seta protiv neugodnog Aguta. Divan viner na kraju...

4:3 - BREJK!

Konačno i možda očekivano. Novak je "ubrzao", iskoristio veliku potrošnju Španca u prethodnom gemu, i na kraju kaznio njegovu grešku na mreži za prvi brejk u ovom setu.

3:3
- Možda i najduži gem do sada. Novak je krenuo izvrsno, pogodio novi as, i poveo 40:0, ali potom nove greške u dužim razmenama i nepotrebno produžavanje već dobijenog gema.

2:3 -
S pravom se Novak Đoković požalio na teren u Rimu, jer on zaista ne odgovara renomeu koji ima ovaj turnir, pa je jasno da je to napravilo malo i problema Srbinu na početku meča. Međutim, potrebno je smanjiti greške kako bi se pobedio motivisani Španac koji za sada igra "bez respekta".

2:2 -
Smenjuju se teniseri na servisu, sve vrlo brzo ide, a sada Novak vrlo siguran na svoj servis.

1:2 -
Sada tri greške iz forhenda za Đokovića, a da toga nije bilo teško da bi Španac uspeo da dođe do gema koji je dobio "krajnjim naporima". Umalo da dođe do borbe na razliku, ali je Novak nastavio da greši.

1:1 -
Umalo da imamo reprizu prvog gema, samo u obrnutim ulogama, ali je srpski teniser napravio duplu servis grešku, da bi potom uspeo da "reši" vrlo dobru defanzivu španskog tenisera.

0:1
- Kratak prvi gem u ovom setu. Novak je nažalost krenuo sa tri greške iz bekhenda i nije se upisao na servis Roberta Bautiste Aguta.

- Ovako se pripremao Novak. Sa sinom!

Sve vesti