Škot odustao od eutanazije zbog lečenja u Beogradu

Autor:

Škot Kolin Kempbel, oboleo od multipla skleroze, koji je planirao da se podvrgne eutanaziji i okonča sebi život na klinici u Švajcarskoj, odustao je od toga i prijavio se za eksperimentalno lečenje u Beogradu!

0
A- A A+

Kempbel je rekao da će odložiti termin za eutanaziju na klinici "Lajf Serkl" u Bazelu, gde je prvobitno u te svrhe trebalo da bude primljen 15. juna, ukoliko bude prihvaćena njegova prijava za lečenje novom terapijskom metodom - program lečenja matičnim ćelijama - na jednoj privatnoj klinici u Beogradu, prenosi škotski list "Herald".

Dvanaestodnevno lečenje na klinici u Beogradu košta oko 15.000 do 16.000 funti, pri čemu se pacijentima ubrizgava do 300 miliona matičnih ćelija za koje je dokazano da obnavljaju mijelin - masni omotač nervnih ćelija koji multipla skleroza razara - čime bi se poboljšala funkcija mozga i pokretljivost.

Više eksperimentalnih klinika u svetu ispituje terapiju matičnim ćelijama kao način da se odloži degeneracija povezana sa ovom bolešću, a takva terapija nije dostupna u britanskom Nacionalnom zdravstvenom sistemu niti na privatnim klinikama u Britaniji, objašnjava "Herald".

Kempbelu je lečenje na klinici u Beogradu predložio njegov stanodavac Robert Mor, koji poznaje 36-godišnju ženu lečenu na beogradskoj klinici "Svis Medika".

Ona je, kaže Mor, u beogradsku kliniku ušla u invalidskim kolicima, a kada je izašla - žalila se jedno na umor posle dugih šetnji.

"Terapija matičnim ćelijama ne leči ovu bolest, ali bi mogla da mu učini život boljim, a to mu ja želim", kaže Mor.

Kembel (56) navodi da se za lečenje novom terapijom prijavio jer "nema šta da izgubi".

"Nadam se da ću ući u program lečenja, a ako ne, onda 15. juna idem tamo gde sam planirao", kaže ovaj bivši strastveni fudbaler, plivač i teniser, kome je primarna progresivna multipla skeloza dijagnostikovana kada je imao 34 godine.

Reč je retkom obliku bolesti koja rezultira sigurnim pogoršanjem bez perioda oporavka.

----------------------------------------------------------------------------------------

MONDO aplikacija ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!

Sve vesti