Trampe "Srbine", a Kosovo nezavisno

Balkan se nalazi pred najtežim izazovom od 1990-ih godina, upozorava američki ambasador u Srbiji i podvlači da se stav Amerike o nezavisnom Kosovu neće menjati.

7
A- A A+
balkan region srbija bosna bugarska makedonija albanija balkanci Foto: MONDO, Mario Milojević

"To je naša politika, koja se nije promenila. Mi još uvek priznajemo Kosovo kao nezavisnu zemlju, ne očekujem to da će se promeniti. Nismo mi jedini, 110 zemalja ga je priznalo kao nezavisnu. Takođe, vidimo BiH kao najnestabilniju zemlju u regionu i gde je jedinstvo zemlje, koje bi sprečilo etnički konflikt, najvažnije", rekao je ambasador SAD Kajl Skot koji je bio gostujući predavač na Fakultetu za međunarodnu politiku i bezbednost (Union).

To znači, prema njegovim rečima, da SAD hoće balkanski region, koji ide dalje u demokratsku tranziciju, pomirenje među zemljama i nastavlja pristup EU.

Milijarder Pacoli pravi "novo" Kosovo!?

Kada je reč o zemljama regiona, odnosno susedima Srbije, ambasador ističe da su Hrvatska, Albanija, Slovenija, Mađarska, Bugarska i Rumunija, ali i Crna Gora saveznici SAD u NATO, a to za Ameriku "mnogo znači".

"Zbog RS moguće 'krvavo kolo' na Balkanu"

On je rekao da Balkan nije bio pitanje u izbornoj kampanji u SAD, jer ne spada u "krizna" spoljnopolitička pitanja, mada se smatra regionom koji ima problema.

Američki ambasador je dodao da u celoj izbornoj kampanji u SAD nije čuo ni Donalda Trampa, ni Hilari Klinton da su bilo šta rekli za Balkan i to je, ocenjuje - dobro.

On je rekao da je video retoriku u srpskim tabloidima tokom izborne kampanje u Americi, te "Tramp je Srbin", te "Tramp nije Srbin", i prokomentarisao da u stvari, Donald Tramp, predstavlja američke interese, koji su na Balkanu ostali isti, a ne jednog čoveka.

--------------------------------

Aplikacija MONDA ponovo na Google Play Store!PREUZMITE JE!

Sve vesti