Mali: Moguća velika ulaganja Kineza u Beogradu

Autor:

Kinezi su zainteresovani za više velikih projekata u Beogradu i ulaganja u glavnom gradu Srbije, među kojima su i Aerodrom "Nikola Tesla" i hotel Jugoslavija, kaže gradonačelnik Siniša Mali.

1
A- A A+
Siniša Mali Foto: MN Press

  Gradonačelnik Beograda Siniša Mali ocenio je posetu glavnom gradu Kine i učešće na samitu "Jedan pojas, jedan put" kao veoma uspešnu i naveo da je potpisano nekoliko bitnih sporazuma iz kojih se vidi velika zainteresovanost kineskih partnera za ulaganje u Beograd.

Mali je Radioteleviziji Srbije rekao i da su zainteresovanost kineskih investitora za izgradnju industrijskog parka, ulaganja u primarnu kanalizacionu mrežu i fabriku za prečišćavanje otpadnih voda u Velikom selu, kao i u toplodalekovod od Obrenovca, ali i za manje projekte poput izgradnje golf terena i sređivanja hotela Jugoslavija, konkretni rezultati završene posete, navedeno je u saopštenju Gradske uprave.

"Srbija je jedina država od zemalja bivše Jugoslavije tamo bila prisutna, što predstavlja veliku čast za nas", rekao je Mali koji je bio u delegaciji koju je predvodio premijer Srbije Aleksandar Vučić.

On je naveo da se lično za dve godine drugi put susreo sa gradonačelnikom Pekinga, što govori o velikom ugledu Beograda i Srbije jer je Kina jedna od najmoćnijih država na svetu.

"Za Beograđane je veoma važno da smo potpisali nekoliko bitnih sporazuma iz kojih se vidi velika zainteresovanost kineskih partnera za ulaganje u Beograd", rekao je Mali.

Gradonačelnik je precizirao da bi industrijski park trebalo da se nalazi pored Pupinovog mosta, na površini od više stotina hektara, gde bi trebalo da se grade fabrike, preduzeća iz oblasti prehrambene industrije i IT sektora, kao i nova skladišta.

Kako kaže, to će značiti nova radna mesta, a sam park biće najveći takve vrste u ovom delu Evrope.

Prema njegovim rečima, dogovarana je i investicija od 270 miliona evra za završetak primarne kanalizacione mreže od Novog Beograda do Velikog sela, uključujući i fabriku za prečišćavanje otpadnih voda na potonjoj lokaciji.

Navodi i da im je zanimljiv i toplodalekovod od Obrenovca do Novog Beograda, kao i koncesija za Aerodrom "Nikola Tesla".

Mali je istakao i da će kruna aktivnosti biti "Dani Pekinga u Beogradu" u drugoj polovini septembra.

"Kina će imati priliku da se predstavi građanima Beograda, svojom kulturom i sportskim aktivnostima, ali će važan deo toga biti i biznis forum", rekao je Mali.

On je dodao da su takve manifestacije idealna prilika da se pokaže na koji način dva grada mogu da sarađuju.

Gradonačelnik je najavio i predstojeće "Dane Beograda u Moskvi" sa biznis forumom, ali i predstavljanjem naše kulture i sporta u ruskoj prestonici.

Kako je rekao, predstoje i "Dani Minska u Beogradu", a do kraja godine i "Dani Teherana u Beogradu".

"Beograd polako, ali sigurno staje rame uz rame sa nekim svetskim metropolama. Međunarodna saradnja je u velikom povoju i to se upravo dokazuje ovakvim manifestacijama", rekao je Mali.

________________________

Aplikacija MONDA ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!

Sve vesti