Japanci dozvolili: Car može da se "penzioniše"

Autor:

Japanska vlada odobrila je danas jednokratni predlog zakona kojim se caru Akihitu dozvoljava da se povuče s trona, što će biti prva abdikacija jednog japanskog cara u protekla dva veka.

2
A- A A+

Predlog zakona će sada biti prosleđen parlamentu radi rasprave, i verovatno će brzo biti usvojen, rekao je šef Sekretarijata Kabineta Jošihide Suga, nakon što je vlada premijera Šinza Abea odobrila predlog zakona, prenosi AFP.

Abdikacija mora biti sprovedena u roku od tri godine otkako predlog zakona zvanično postane zakon.

Ranije ove godine mediji su nagoveštavali da bi 83-godišnji Akihito mogao da se povuče "s vlasti" krajem decembra 2018, a da će ga na tronu naslediti princ prestolonaslednik Naruhito 1. januara 2019.

Navodi o Akihitovoj želji da se povuče iznenadili su Japan kada su prvi put objavljeni prošlog jula. U avgustu je Akihito kao razloge za abdikaciju javno naveo svoje godine starosti i slabo zdravlje (konstatovan mu je rak prostate), što su mnogi protumačili kao njegovu želju da krunu prepusti svom najstarijem sinu.

Car Akihito: Sahranite me baš ovako

Međutim, sadašnji japanski zakon ne sadrži odredbu o abdikaciji, zbog čega su političari morali da izrade nacrt zakona kako bi to omogućili.

Iako većina japanske javnosti podržava trajni zakon o abdikaciji, Japanci su izrazili podršku i sadašnjem predlogu koji treba da omogući Akihitovo povlačenje s trona bez problema i odnosiće se samo na tog cara.

Poslednja carska abdikacija u japanskoj istoriji zabeležena je 1817. godine, kada se sa trona povukao car Kokaku.

------------------

Aplikacija MONDA ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!

Kada Naruhuto, koji ima ćerke ali ne i sinove, siđe s strona, sledeći u redu za krunu biće njegov mlađi brat Akišino, a potom Hisahito, Akišinov 10-godišnji sin.

Međutim, viševekovno nasleđivanje trona u Japanu moglo bi biti prekinuto ako Hisahito ne bude imao sina.

Mnogi Japanci smatraju da bi održivost trona mogla da se osigura dopuštanjem ženskog nasleđivanja, ali se tradicionalisti žestoko opiru toj ideji.

Tagovi:
Sve vesti