Slovenci zabranili Tomsona!

Autor:

Gradske vlasti Maribora zabranile održavanje koncerta Marka Perkovića Tomsona!

4
A- A A+

Mariborske vlasti usprotivile su se prošlog meseca najavljenom koncertu hrvatskog pevača Marka Perkovića-Tomsona u tom slovenačkom gradu.

Pokrenuta je i peticija nakon čega je mariborska gradska uprava zabranila održavanje koncerta.

Iz gradske uprave je saopšteno da se koncert zakazan za 20. maj otkazuje na predlog policije, koja je procenila da bi održavanje ovog koncerta predstavljalo sigurnosni rizik zbog "mogućeg dolaska njegovih radikalnih pristalica iz Hrvatske".

Gradonačelnik Maribora Andrej Fištravec je pre mesec dana poručio "da u njegovom gradu nema mesta ikonografiji koja izaziva podele i podstiče fašizam".

Tužio Pulu, povredili mu ljudska prava

Fistravec je podsetio da Tomson u pojedinim svojim pesmama, koje su u međuvremenu postale veoma popularne među Hrvatima, ima ustaški poklič: "Za dom spremni", kao i da u pesmama veliča zloglasne logore Jasenovac i Stara Gradiška.

Aplikacija MONDA ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!

Gradonačelnik Maribora nije usamljen u ovim zahtevima. Prvi čovek slovenačkog glavnog grada Zoran Janković pridružio se zahtevu mariborskog kolege, poručujući da su Ljubljana i Maribor oduvek bili simbol otpora fašizmu i nacizmu i da je u Ljubljani uvek bilo mesta za multinacionalnost i multikulturalnost.

Tomsonovi koncerti ranije su zabranjivani u Nemačkoj, Švajcarskoj, Holandiji, Sarajevu, čak i u Puli (Istra).

Sve vesti