Zastrašujuće upozorenje: Turskoj preti KATAKLIZMA!

Naučnici i Ujedinjene nacije upozoravaju da bi Istanbul uskoro mogao da pogodi ekstremno jak zemljotres, magnitude 7,5 ili 7,7 stepeni Rihterove skale, koji, u najgorem slučaju, može da usmrti između 70.000 i 90.000 ljudi.

26
A- A A+

Epicentar tog potresa u Severnoj anatolijskoj tektonskoj zoni u Turskoj mogao bi da bude odmah do ovog megalopolisa, koji ima 15 miliona stanovnika.

Ono što brine naučnike jeste procena da bi upozorenje na potres moglo doći tek nekoliko sekundi pre podrhtavanja tla.

Sve zavisi od toga koliko su jako tektonske ploče isprepletane i gde će se dogoditi najsnažniji udar.

Istraživanje Marka Bonhofa sa Nemačkog instituta za geonauku pokazuje da bi idući veliki potres mogao nastati u istanbulskom istočnom Mramornom moru, navodi "Dejli mejl".

Svetu preti kataklizma: Šta je s ledom na Arktiku

"To je, istovremeno, dobra i loša vest. Dobra, jer bi u tom slučaju širenje rascepa išlo dalje od grada prema istoku, a loša - jer će upozorenje stići tek nekoliko sekundi pre potresa", navodi Bonhof.UN procenjuje da će potres magnitude između 7,5 i 7,7 stepeni Rihterove skale, u najgorem slučaju, ubiti između 70.000 i 90.000 ljudi.

Upozorenje stručnjaka: Venecija polako nestaje


Procenjuje se da bi troškovi štete iznosili 40 milijardi dolara, a bez domova će ostati 500.000 do 600.000 ljudi.U toj tektonskoj zoni nije se dogodio jači potres od 1766. godine, ali, prema istorijskim opisima, ona se širi svakih 250 godina.

Svetski meteorolozi upozoravaju: Goreće Balkan!


Poslednji zemljotres u Istanbulu bio je magnitude 7 stepeni Rihterove skale, a dogodio se 1894. godine. Tada je poginulo 1.349 osoba.

Naučnici zaključuju da ispod Mramornog mora postoje dve tektonske ploče koje se polako pomeraju jedna uz drugu i akumuliraju energiju kao da su potpuno blokirane.


---------------------

Aplikacija MONDA ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!

Sve vesti