Izvršitelji u "Dragiši Mišoviću":Lekari brane KBC

Da "dug nije dobar drug" postaju svesni i u KBC "Dr Dragiša Mišović", kojima je na naplatu stigao stari račun oko neke čudne transakcije sa placom na Senjaku. Izvršitelji dolaze a zaposleni kažu da će "telima braniti KBC".

23
A- A A+
dragiša mišović dedinje dragiše mišovića kbc Foto: MONDO, Lana Stošić

Oteto kad-tad dođe na naplatu...

Srpsku prestoničku čaršiju ovih dana potresa neobična priča - izvršitelji dolaze da naplate dug u Kliničko-bolnički centar "Dr Dragiša Mišović", u okviru kojeg je i beogradsko porodilište.

Bolnica nastavlja da radi

Izvršitelji bi u KBC-u trebalo da popišu pokretnu imovinu ali za eventualnu zaplenu u obzir došla samo ona imovina čija prodaja ne bi ugrozila rad bolnice, kaže Neda Petrović iz Komore izvršitelja.

"Kako može da se plene stvari jedne bolnice" u čudu se pitaju Beograđani, ne udubljujući se u problem imovine koja je oteta (pardon "nacionalizovana" bez pravične naknade), od privatnog vlasnika 1960. godine. A priča je prava srpska zapetljancija.

Aktuelna "dramatična" situacija kaže da u ponedeljak u "Dragišu Mišovića" dolaze prinudni izvršitelji, ali ovoga puta ne da plene nego samo da popišu imovinu bolničkog centra. Zaplene, od koje se "trese Beograd", biće samo u slučaju da KBC ne isplati dug po presudi suda - i to ne kako bi se očekivalo u vezi sa placom na kojem je bolnica, već jednog drugog na obližnjem Senjaku, pišu "Večernje novosti".

Na KBC je tako pao jedan "kostur iz ormara" srpske (jugoslovenske komunističke) nacionalizacije. Naime, država je pomenute 1960. godine nacionalizovala plac od 12 ari u Kronštatskoj ulici na Senjaku. Kako su komunisti "zaboravili" da isplate pravičnu nadoknada vlasniku, Simonidi Tanasijević (76), koja je plac nasledila od strica predratnoh apotekara, i tužila državu i sva u transakciji povezana lica i - dobila spor.

Među onima koji su imali neke veze sa potonjom sudbinom placa, nekim "čudom" našao se KBC "Dr Dragiša Mišović", koji je iz nepoznatih razloga plac otkupio od Narodnog odbora Opštine Savski Venac 1963. godine, da bi ga potom prodao Domu časnih sestara.

Časne sestre su tu sazidale kuću, a onda sve to početkom devedesetih prodale firmi Koling vlasnika Milana Zukanovića, kontroverznog biznimena bliskog tadašnjoj vlasti (firma je u stečaju od njegovog samoubistva 2012. godine).

Simonida na sudu traži odštetu, pravda je 2011. godine bila na njenoj strani - ali KBD šest godina ne želi da plati dug. Prošle godine dolazi do prinudnog izvršenja, KBC isplaćuje deo duga, tri miliona dinara, ali se time prazni račun koji je otad u blokadi.

Pokušaji izvršitelja da mirno naplate dug preko medijacije s bolnicom, ne uspeva i sada je jedino rešenje popis i (eventualna) prodaja pokretne imovine kao bi se namirio ostatak duga od ukupno 1,1 miliona evra.

Zaposleni se, kao ni beogradska čaršija, ne udubljuju u pravdu i "pravničke zavrzlame", već najavljuju "odbranu bolnice". Najavljuju da će svojim telima da naprave zid od 1.200 ljudi kako izvršitelji ne bi ušli u krug KBC-a. Valjda misle da, kad su bolnice u pitanju, dugovi i sud ne važe.

------------------

Aplikacija MONDA ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!

Sve vesti