Kraj istrage: NIKO nije kriv za UBISTVO 14 SRBA

Vlasti samoproglašenog Kosova obustavile istragu protiv osumnjičenih za ubistvo 14 Srba kod Lipljana. Nela Kuburović: Sramno, slave oslobađanje ubice i silovatelja, a za ubistvo Srba niko nije optužen.

84
A- A A+
kosovo Foto: Ilustracija MONDO

Specijalno tužilaštvo u Prištini obustavilo je istragu protiv svih osumnjičenih za ubistvo 14 srpskih žetelaca u Starom Grackom kod Lipljana 23. jula 1999. godine, saznaje Tanjug.

ZLOČIN ZA KOJI NIKO NIJE ODGOVORAN

Medunarođni tužilac je nakon brojnih istražnih radnji 2007. godine pokrenuo istragu protiv osam osumnjicenih pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova jedinice iz Lipljana da su pocinili masakar 14 srpskih civila, u poljima u selu Staro Gracko.

Posle više od devet godina nakon pokretanja istrage i proširenja istrage, postupak je u odnosu na sve osumnjičene obustavljen bez adekvatnog obrazloženja.

PORODICE UBIJENIH: DANAS SMO DOŽIVELI JOŠ JEDNU SAHRANU

Ponovo smo ih danas sahranili, za ceo svet ovo je bruka i sramota, ovako su neki od članova porodica ubijenih Srba prokomentarisili odluku Specijalnog tužilaštva u Prištini da obustavi istragu protiv svih osumnjičenih za ubistvo 14 srpskih žetelaca u Starom Grackom kod Lipljana.

Slavica Popović izjavila je da je niko nije obavestio o odluci Specijalnog kosovskog tužilaštva.

"Sada sam doživela opet još jednu sahranu. Ne znam za ostale porodice, ali ja se tako osećam. Ja još nisam svojoj majci javila šta se dešava. Kako će da reaguje - sin (17) masakriran, muž i dva devera", rekla je Popović kojoj su u Starom Grackom 1999. godine ubijeni brat, otac i stric.

KUBUROVIĆ: SRAMNO, POTVRĐENA NEPRAVDA NANETA SRBIMA

Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović rekla je da je još jednom potvrđena nepravda nad Srbima na Kosovu i Metohiji sramnom odlukom Specijalnog tužilaštva u Prištini kojom je obustavilo istragu o 14, mučki i podmuklo ubijenih Srba.

"Ni posle 18 godina prištinsko pravosuđe nije došlo do istine ko su počinioci ovog monstruoznog zločina. Da li je to ravnorpavnost svih građana za koju se Priština navodno zalaže? Da li je to jedanaki pristup pravdi? Da li to znači da će svako ubistvo, mučenje i brutalni napadi na Srbe na Kosovu nekažnjeno proći", navela je Kuburović u izjavi za Tanjug.

Prema njenim rečima, skandalozno to što se slavi puštanje na slobodu jednog teroriste, ubice i silovatelja, za kojeg postoji nebrojano mnogo dokaza da je počinio najteža dela nad civilnim stanovništvom, a da smrt 14 Srba ni posle skoro 20 godina nema ni ime ni prezime.

Ukazujući da pravog i iskrenog pomirenja na Kosovu neće biti sve dok uterivanje straha i teror vladaju prema srpskom stanovništvu, Kuburović je izrazila nadu da će Specijalni sud za OVK u Hagu privesti pravdi odgovorne za zločin u Starom Grackom.

"Nadam se da će Specijalni sud za OVK u Hagu posvetiti više pažnje i učiniti ono što pravosudni organi u Prištini nisu imali ni volje, a ni sposobnosti u proteklih 18 godina i da će privesti pravdi i pocionice masakra iz jula 1999. godine", rekla je Nela Kuburović.

ĐURIĆ: POSLATA PORUKA DA JE DOZVOLJENO UBIJATI SRBE

Obustavljanje istrage zločina nad srpskim žeteocima u selu Staro Gracko kod Lipljana 1999. godine šalje poruku da je Srbe na Kosmetu dozvoljeno ubijati, izjavio je direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

On je naveo da je ovu informaciju primio sa nevericom, te da je siguran da danas nema građanina Srbije koji zbog tog sramotnog čina ne oseća tugu i gnev, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

"Porodice i prijatelji srpskih mučenika u Starom Grackom će umesto pravde, na godišnjicu ovog strašnog zločina dobiti nepravdu i još jednu poruku da je Srbe u našoj južnoj pokrajini dozvoljeno ubijati", naveo je Đurić u pisanoj izjavi.

Prema njegovim riečima, danas je "definitivno pala zavesa u ciničnoj predstavi u kojoj su krvnici i njihovi pokrovitelji glumili da mare za one koje su pobili".

On je napomenuo da danas, kada se zločinci, kako kaže, bez ikakvog pardona puštaju da slobodno šetaju Kosovom i Metohijom i kada im se čak dozvoljava da se kandiduju za najviše političke funkcije, ovaj tužni događaj samo još jednom potvrđuje da pravde za srpski narod i srpske žrtve ne može biti pred tuđim sudovima.

VULIN: NE ŽELE DA ZLOČINCI BUDU PRONAĐENI

Ministar za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je da je Specijalno tužilaštvo u Prištini obustavilo istragu protiv osumnjičenih "zato što se ne želi da zločinci ikada budu pronađeni".

Vulin je rekao da je to jedan od najvećih zločina koji se dogodio na Kosovu i Metohiji, u kome su pobijeni ljudi koji su samo išli u svoje polje da rade ono što su radili čitavog života, te da je onaj ko je odlučio da obustavi istragu, odlučio da obustavi borbu za čovečanstvo.

"Išli su u žetvu, ubijena su deca zajedno sa svojim roditeljima", rekao je Vulin.

Vulin je istakao da je napuštanje istrage - napuštanje nade da će zločin ikada biti otkriven i da će ikada stići kazna ljude koji su učinili tako monstruozan zločin.

"Oni se nadaju da će im premijer biti čovek koji je nesumnjiv ratni zločinac - govorim o Ramušu Haradinaju i govorim o mnogim drugima", rekao je Vulin.

U Starom Grackom 23. jula 1999. godine ubijeno je iz neposredne blizine, na njivi, 14 Srba - Milovan Jovanovic (1969), Jovica Živić (1970), Radovan Živić (1967), Andrija Odalović (1967), Slobodan Janihcijević (1965), Mile Janićijević (1957), Novica Janičijević (1981), Momčilo Janićijević (1946), Stanimir Dekić (1955), Božidar Dekić (1947), Saša Cvejić (1973), Ljubiša Cvejić (1939), Nikola Stojanović (1936) i Miodrag Tepšić (1951).

________________________

Aplikacija MONDA ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!

Sve vesti