Ponovo protest: "Nećemo odustati"

Autor:

Posle duže pauze, nekoliko desetina građana nezadovoljnih stanjem u državi okupilo se večeras u Beogradu na 36. protestu "Protiv diktature".

5
A- A A+

Učesnici protesta, koji je počeo šetnjom sa Trga Nikole Pašića do Ustavnog suda, zviždali su poslanicima dok su izlazili iz Skupštine Srbije i uzvikivali "Lopovi, lopovi", "Vratite nam Srbiju".

Protestnu kolonu predvodili su dobošari, a građani su nosili transparente "Nećemo odustati", "Protiv terora vlasti", "Sistem te laže", kao i kartonsku naslovnicu dnevnog lista "Informer" i fotografiju na kojoj premijer Aleksandar Vučić grli ministra policije Nebojšu Stefanovića, s natpisom "Padni mi na grudi, Nebojša".

Demonstranti su ispred Ustavnog suda uzvikivali "Poštujte Ustav i poništite izbore", a onda su prošetali do zgrade Radio-televizije Srbije.

Okupljeni su aplauzom pozdravili dolazak Ljubisava Đokića, poznatog kao Džo bagerista, učesnika protesta 5. oktobra 2000. godine.

Predstavnik protesta "Protiv diktature", koji se predstavio kao Đorđe, rekao je okupljenima da moraju da istraju u borbi, koju će, poručio je, nastojati da konkretizuju.

Protesti ubuduće dva puta nedeljno

On je citirao američkog naučnika, političara i filozofa Bendžamina Frenklina, koji je govorio da postoje tri vrste ljudi - jedna nepomerljiva, druga koju čine oni koji se mogu pomeriti i treća koja pomera.

"Ova treća grupa je uvek manjina i šačica. Vi koji ste ovde spadate u treću grupu onih koji pomeraju. Oni koji su nepomerljivi sedeće kod kuće, postovati po društvenim mrežama, razglabati po kafanama", kazao je Đorđe.

Istakao je da se u Srbiji ništa nije promenilo ni pre dva meseca, ni pre 18 godina "kada je čovek sa bagerom krenuo na Radio-televiziju Srbije" (Ljubisav Đokić - Džo bagerista).

"Tim 'Protiv diktature' ići će u sve obziljnijem pravcu. Mi moramo iznedriti nove ljude", rekao je Đorđe.

Kraj protesta? Razdor među demonstrantima

Ranije je saopšteno da će se protesti ubuduće održavati jednom, dva puta sedmično, pošto je prethodno došlo do razdora unutar grupe.

Građani nezadovoljni stanjem u državi protestovali su do danas ukupno 36. puta u Beogradu.

-------------------

Aplikacija MONDA ponovo na Google Play Store!PREUZMITE JE!

Sve vesti