Svi u muzeje!

Autor:

Pogledajte program Noći muzeja!

U subotu - svi u muzeje! Noć muzeja održava se 14. put, pod sloganom "Velike i male revolucije". Održava se u 47 gradova, a prijatelj manifestacije već 11 godina je mts.

Odaberite grad i kreirajte svoju turu!

MONDO aplikacija ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!

Kao i do sada, kupljena ulaznica za Noć muzeja u Beogradu važi i kao isprava za prevoz od 16 časova do ponoći. Ulaznice u pretprodaji koštaju 450 dinara, na dan manifestacije koštaće 500, a deci do pet godina uz pratnju roditelja ulaz je besplatan.

Odaberite zonu!

U Zoni A, posetioci će između ostalog u Kinoteci saznati sve o našoj glumačkoj divi Oliveri Marković, u Parobrodu će se upoznati sa tradicionalnom nošnjom Koreje hanbok, praviće fotografije uz pomoć limenki i Sunčeve svetlosti i naučiti kako su prevaranti "lečili" ljude vibratoterapijom.

Trolejbusi Beogradom voze već 70 godina, pa će u JKP "GSP Beograd" biti obeležen taj jubilej, posetioci Šejh Mustafinog turbea videće Kuran iz 16. veka, a u Muzeju Hemijskog fakulteta učiće o najvećem srpskom hemičaru Simi Lozaniću.

Zona B donosi priču o igračkama, "Lego" kockicama i pravljenju igračaka u Paviljonu "Cvijeta Zuzorić", đuskanje u stilu šezdesetih na mts podijumu na terenima KK Crvena Zvezda, istoriju policije u kazamatima Vojnog muzeja i izložbu o najpoznatijem stanovniku Beo Zoo Vrta Samiju.

Zona C uputiće posetioce u sve tajne beogradske lepotice, odnosno zgrade Geozavoda, istorijat romana "Majstor i Margarita" u Ruskom domu, kao i Beogradsku sinagogu koja će prvi put biti otvorena za posetioce.

U Zoni D, podsetićemo se diskoteke Laze Šećera, darova poklanjanih kraljici Nataliji Obrenović, kao i umetničkoj grupi Mediala koja je obeležila domaću umetničku scenu.

Zona E donosi priču o beogradskom krivom tornju, odnosno crkvi Svetog Ante Padovanskog, kako je izgledala noćna smena u drevnom Urgentnom centru saznaćete u Muzeju anatomije, dok će Muzej Nikole Tesle izložiti do sada neviđenu zbirku Teslinih isečaka iz štampe.

Sportski provod očekuje vas u Zoni F, gde će u Muzeju FK Crvena Zvezda biti proslavljena 60. godišnjica uspeha u Kupu šampiona, a u prostorijama FK Partizan slaviće se dupla kruna crno-belih, osvojena pre sedam decenija. Takođe, "Mesto koje je video ceo svet" uputiće posetioce u bogatu istoriju Beogradskog sajma.

Noć muzeja predstavlja jedinstven kulturni spektakl u više od 120 gradova širom sveta, među kojima je od 2005. godine i Beograd. Prva Noć muzeja, održana u pet beogradskih muzeja i galerija, uspela je da animira više od 4.000 posetilaca, dok je za deset godina taj broj narastao na neverovatnih 500.000 ulazaka u muzeje na skoro 200 lokacija u više od 60 gradova i mesta širom Srbije.

Tagovi:
Sve vesti