• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zavirite u "Nemoguće perspektive"

Izvor mondo.rs

Samostalna izložba Vuka Ćuka pod nazivom "Impossible Perspectives"

 Vuk Ćuk izložba Impossible perspectives Izvor: MONDO, Jelica Dojčinović

Izložba "Impossible Perspectives", koja ce prvi put biti predstavljena publici u Beogradu 24. maja, sastojace se iz dva dela.

Povezane vesti

Prvi deo sacinjavace prostorna (site-specific) instalacija, u okviru prostora Nebojšine kule, koja je zamišljena kao jednodnevni dogadaj na otvorenom. Na izložbi ce biti predstavljeni radovi koje je umetnik vec izlagao na svojoj samostalnoj izložbi u Galeriji Norbale u Danskoj, zajedno sa novim radovima koji su nastavak te serije. Sastojace se iz serije slika, objekata i VR animacija, radenih u saradnji sa umetnicom Lanom Inic koja se bavi 3D animacijom.

Drugi deo izložbe održace se u prostoru galerije Zvono, u trajanju od deset dana.

Posmatrac ce kroz konzumiranje slicnih sadržaja u dva razlicita prostora imati priliku da analizira i uporedi okolnosti i opažanja koja je u oba slucaja doživeo.

"Impossible Perspectives je projekat na kome sam angažovan poslednje cetiri godine, i sacinjava ga serija radova multimedijalnog sadržaja. Bavi se istraživanjem uticaja svakodnevne interakcije coveka sa kompjuterom i digitalnim sadržajem. Ispituje korelaciju fizickog i virtuelnog sveta i njen uticaj na umetnost i svakodnevni život uopšte. Smatram da svaki umetnik treba da bude subjektivni hronicar vremena u kome živi, i sa takvim stavom sam aktivan u stvaranju vizuelnog, estetskog narativa koji odgovara vremenu i situaciji današnjice. Digitalni sadržaji su postali neminovni deo svakodnevice svih nas i stoga evidentno uticali i uticu na našu vizuelnu percepciju i percepciju standardnog i 'lepog'. Tempo života je vidno ubrzan te sa tim, posledicno, i nacin konzumiranja i kreiranja umetnosti. Kroz svoju vizuelnu ekspresiju ja uzimam medij slike kao inicijalni dvodimenzijonalni narativ i razvijam ga, prvo u fizicki, trodimenzionalni prostor, zatim u digitalni medij kroz animaciju, a potom u virtualnu realnost, koja predstavlja pandan fizickoj. Neretko se radovi vracaju iz virtualne u fizicku realnost stvarajuci na taj nacin jedan ciklican proces karakteristican prirodnom svetu. Razvijam svoju umetnost na jedan simbioticki, povezani proces dve simultane realnosti koji predstavlja naš život danas. Na taj nacin, ja kao umetnik, stvaram belešku vremena u kome živim," navodi autor.

Vuk Cuk je jedan od najpriznatijih mladih umetnika na srpskoj savremenoj umetnickoj sceni. Studirao je slikarstvo na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu i Univerzitetu primenjenih umetnosti u Becu. Trenutno je student doktorskih studija na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Angažovan je kao saradnik u nastavi na istom fakultetu.

U svojoj umetnickoj karijeri izlagao je na preko 30 grupnih izložbi u galerijama i muzejima u Srbiji, Italiji, Austriji, Ceškoj, Sloveniji, Danskoj, Nemackoj, Rusiji, Kini i Americi. Samostalno se predstavio sedam puta, u Beogradu, Becu, Kopenhagenu i Augustenburgu (Danska). Ucestvovao je na najprestižnijim sajmovima umetnosti u Evropi (ArtVienna, ArtMoscow, ArtCopenhagen…), a umetnicka knjiga "Endless Editions: Face to Face – Blind date", na kojoj je ucestvovao zajedno sa još 10 inostranih umetnika nalazi se u kolekciji biblioteke MoMA Muzeja u Njujorku.

U svom radu bavi se istraživanjem vezanim za odnos coveka prema savremenom nacinu življenja, sa akcentom na društvene promene koje je u svakodnevni život uveo razvoj digitalnih medija, tehnologija i komunikacija. Izražava se kroz medij slikarstva, skulpture, i digitalne umetnosti (VR, animacija).

Dobitnik je nagrade "Recognition Award" muzeja MAK u Becu, Nagrade za crtež iz fonda Vladimira Velickovica, i nagrade za slikarstvo "Vladimir Vujacic Mirski".

Autor je više projekata u javnom prostoru (mural na zgradi Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, vitraž u Narodnom muzeju u Kruševcu, Mural u otvorenom delu muzeja Kunstlerhaus u Becu, Oslikavanje klupe u parku kod Vojvode Vuka).

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE