• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Festival koreografskih minijatura u Narodnom

Izvor MONDO/Tanjug

Nacionalni teatar tradicionalno je domaćin Festivala kroeografskh minijatura.

 Festival koreografskih minijatura 2017

Pod sloganom "U korak s vremenom", u okviru Festivala koreografskih minijatura (FKM) održace se medunarodno takmicenje koreografa 2. i 3. juna na sceni "Raša Plaovic" beogradskog Narodnog pozorišta.

Povezane vesti

MONDO aplikacija ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!

Takmicenje se održava 21. put u organizaciji Udruženja baletskih umetnika Srbije (UBUS) i uz podršku Ministarstva kulture i informisanja i Grada Beograda.

Na takmicenju ucestvuju koreografi iz zemlje i inostranstva sa svojim kratkim koreografijama. Ove godine stiglo je 69 prijava iz 18 zemalja sveta.

Na dan selekcije, 2. juna, kada je ulaz za publiku slobodan, predstavice se odabrani koreografi iz Italije, Švajcarske, Jermenije, Ukrajine, Poljske, Slovenije, Nemacke, Bugarske i Srbije, a žiri ce napraviti selekciju za finale, 3. juna, kada ce se takmicari nadmetati za nagrade.

Clanovi žirija ove godine su, iz Srbije primabalerina Ašhen Ataljanc i prvakinja baleta SNP Andreja Kuleševic, koreografi Vesna Orlic, koja živi i radi u Austriji, Sara Zgvoti iz Italije i Radu Poklitaru iz Ukrajine.

Žiri ce dodeliti tri glavne festivalske nagrade i plaketu Aleksandar Izrailovski za inventivnost umetnickog izraza.

Pored strucnog žirija, takmicenje prati i žiri kritike koji cine kriticari Jelena Kajgo, Sanja Krsmanovic Tasic i koreograf Vera Obradovic, koji ce dodeliti posebno nagradu kritike. Tu je još i nagrada publike za one takmicare koji dobiju najveci aplauz dok vanredno izdanje u vidu stipendije domacem koreografu, sada vec tradicionalno na FKM-u dodeljuje Institut za umetnicku igru.

UBUS kao organizator Festivala i borac za bolji status naše plesne zajednice, posebnu pažnju poklanja domacim stvaraocima kroz podršku za dalji rad i promociju. Shodno tome, UBUS dodeljuje jedinstvenu nagradu Ohrabrenje koreografu iz Srbije.

Nagradeni dobija sredstva za realizaciju celovecernje predstave koja premijerno biva izvedena u okviru narednog FKM-a, a nakon toga i na drugim festivalima i plesnim scenama u gradovima po Srbiji i inostranstvu.

U okviru revijalnog programa, 4.juna u saradnji sa projektom Dani Smiljane Mandukic bice izveden Esej u pokretu posvecen zacetnici savremene igre kod nas, dok ce se 7. i 10. juna u Bitef teatru predstaviti domaci koreografi koji su ostvarili uspeh tokom prethodne sezone

Prateci program festivala, u vidu seminara Kriticke prakse u oblasti umetnicke igre 4, nastavilja kroz predavanja i radionice sa edukacijom buducih kriticara umetnicke igre.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE