Šta će biti s "Grčkom kraljicom" u Beogradu? FOTO

Autor:

Čuvena beogradska kafana i nekadašnje omiljeno mesto okupljanja starijih Beograđana "Grčka kraljica", koja se nalazi na kraju Knez Mihailove ulice u Beogradu, uskoro bi mogla ponovo da otvori svoja vrata...

Šta će biti s "Grčkom kraljicom" u Beogradu? FOTO Foto: Mondo/Goran Sivački

Da se nešto definitivno dešava s "Grčkom kraljicom" koja je na par koraka od Kalemegdana mogu da primete i mnogobrojni prolaznici - umesto razbijenih prozora i propale stolarije, vidi se sveže ofarbana drvenarija i nova stakla, dok je unutrašnjost očišćena od šuta...

Deceniju otkako je zbog renoviranja "privremeno" zatvoreno, ugostiteljsko zdanje na uglu Knez Mihailove i Rajićeve ulice, moglo bi uskoro da zadesi nova sudbina, ali, veliko je pitanje, čemu će ubuduće služiti.

"Znak pitanja" vraćen potomcima!

List "Politika" nezvanično piše da su kvadrati u Knez Mihailovoj 51, gde se nalazi "Grčka kraljica", već izdati, ali posle više od 180 godina postojanja ovaj objekat, po svemu sudeći, neće više imati ugostiteljsku namenu. Iako je nekada ovo mesto bilo omiljeno okupljalište starijih Beograđana, već skoro deceniju je "zakatančeno".

Ovim prostorom, prema pisanju lista, od zimus upravlja Grad Beograd.

POGLEDAJTE FOTOGRAFIJE:

Čuvenu beogradsku kafanu je 2007. godine zbog obnove zatvorilo preduzeće "Tri grozda" koje je od šesdesetih godina 20.veka njome upravljalo. Započeto renoviranje je ubrzo prekinuto jer je navodno bilo ocenjeno kao bespravno.

Ponovo radi "Zlatna moruna"

UVEK BILA KAFANA

Ovaj objekat otkako ga je tridesetih godina 19. veka podigao na svom imanju Despot Stefanović i u njemu otvorio mehanu "Despotov han" – nikada nije menjao namenu, iako je menjao ime. On je uvek bio ugostiteljski objekat. Osim kafanskog dela, dugo je na spratu postojalo i prenoćište, u kome su u 19. i prvoj polovini 20. veka konačili putnici i trgovci.

Republička građevinska inspekicja je 2008. naložila da "Tri grozda" pribave dozvole neophodne za dalje radove na zdanju koje pripada kulturnoj celini od izuzetnog značaja. To se nije desile, a u međuvremenu, 2012. je otvoren stečaj nad "Tri grozda". To preduzeće nije bilo vlasnik "Kraljice", već zakupac.

Kvadratima u prizemlju i podrumu od 1993. do 1. decembra 2016. upravljao je "Poslovni prostor Stari grad".

Čuvena kafana-restoran "Grčka kraljica" nalazi se nadomak Likovne akademije i Kalemegdana, pred kraj šetališta. Smeštena je u najstorijoj kući u Knez Mihailovoj, izgrađena najverovatnije 1835. godine.

Zabravljen "Ruski car" posle 122 godine

Posle Drugog svetskog rata, kada su carevi i kraljevi postali nepodobni, Ruski car je postao "Zagreb" a Grčka kraljica "Plavi Jadran". Ipak, za razliku od Zagreba, ovu kafanu niko nije zvao drukčije nego "Grčka kraljica". Više puta je preuređivana, sprat je pretvoren u privatne stanove, a jedno vreme u podrumu je bila i čuvena diskoteka "Zvezda". Obnovljenu kafanu sa vraćenim starim nazivom svečano je otvorio gradonačelnik Beograda Aleksandar Bakočević 1990. godine i kafana je ubrzo ponovo postala omiljeno mesto Beograđana, preneo je ranije "Avantartmagazin".

---------------

Aplikacija MONDA ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!

Povezano

Sve vesti