SeksEpil ili seksIpil? (ANKETA)

Autor:

Iako rečnici i priručnici kažu seksEpil, retko ćemo čuti da bilo ko tako i izgovara ovu reč - većina kaže seksIpil.

Šta je posredi?

Reč seksEpil dobili smo od engleskog izraza sex appeal, što znači seksualna privlačnost, dok definicija u šestotomnom Rečniku Matice srpske glasi: erotsko-seksualna draž, privlačnost neke osobe. Odatle nam i pridev seksepilan, piše "Jezikofil".

Po pravilima transkripcije sa engleskog jezika sex appeal bi trebalo izgovarati i pisati kao seksEpil (mada ostaje malo nejasno zašto ne i seksApil), a ne kao seksIpil, s obzirom na to da reč ne vodi poreklo od nepromenljivog prideva seksi (engl. Sexy).

Međutim, ako ukucate i jednu i drugu reč u pretraživač Google, doći ćete do nekih zanimljivih rezultata: seksEpil se pojavljuje u 88.000 pogodaka, a (pogrešni) seksIpil u 158.000, dakle, skoro dva puta više. To znači da se seksipil među govornicima u svakodnevici već dovoljno iskristalisao i ukorenio, iako ni drugi oblik nije mnogo daleko iza.

Ako pretragu uradite preko elektronskog Korpusa savremenog srpskog jezika, rezultati su obrnuti, seksIpil se pojavljuje u 5 izvora, a pravilni seksEpil u 30.

S obzirom na isprepletanost oba oblika u pisanim, što fomalnim što neformalnim, izvorima, možda rešenje o dubletnosti nije naodmet, slično oblicima razočarEnje i razočarAnje, koji su normativno ravnopravni, iako imenica očigledno vodi poreklo od glagola razočarAti (se).


----------------------------------------------------------------------------------------------

MONDO aplikacija ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!

Tagovi:

Povezano

Sve vesti