Preliću 12 godina zatvora za Tatona

Viši sud u Beogradu osudio je danas navijača Partizana Đorđa Prelića na 12 godina zatvora zbog učešća u ubistvu francuskog navijača Brisa Tatona u centru Beograda 2009. godine.

60
A- A A+
bris taton, tabla Foto: MONDO, Petar Stojanović

To je tri godine manje nego na prvom suđenju, na kojem je u odsustvu osuđen na 15 godina zatvora.

Njemu je odobreno ponavljanje suđenja nakon što je uhapšen i izručen iz Španije 2014. godine nakon višegodišnjeg bekstva.

Tokom ponovljenog suđenja sud je saslušao dva nova svedoka koji nisu davali iskaz tokom prvog postupka.

To su vlasnica frizerskog salona sa Obilićevog venca koja je prva pozvala Hitnu pomoć i čuvar iz garaže koji su tvrdili da je mladić pao preko ograde, odnosno da nije bačen kako je to navedeno u optužnici.

Sudsko veće je većinom glasova (ne jednoglasno) presudilo da je Prelić kriv za krivično delo teškog ubistva u saizvršilaštvu, odnosno da su on i drugi učesnici tuče "u planiranom i organizovanom napadu svesni radnje koju čine lišili života Brisa Tatona tako što su mu naneli teške povrede opasne po život".

Preliću će u kaznu biti uračunate i četiri godine koje je proveo u pritvoru i zatvoru.

Sud je utvrdio i da Prelić nije bio organizator napada na navijače francuskog Tuluza, već je u njemu učestvovao i umesto vođa navijačke grupe, označava kao kao istaknutog člana navijačke grupe "Alkatraz".

Na izricanju presude rečeno je da su se vođe navijača različitih grupa dogovorile da zajedno napadnu navijače Tuluza u gradu, da su se okupili u Terazijskom parku, podelili baklje, drvene palice i hirurške maske i u grupa otišli na Obilićev venac gde su napali francuske navijače.

Veće je utvrdilo da su navijači, među kojima je bio i Prelić, tukli, šutirali, gazili, gađali čašama i pepeljarama francuske navijače, da su jednom bakljom zapalili kosu kada su pokušali da mu zapale lice, a da su Tatona opkolili, oborili na ulicu, udarali ga i gazili po glavi i telu. Zatim su ga pritisnuli na metalnu ogradu i bacili sa više od četiri metara visine, od čega je zadobio teško povrede od kojih je preminuo 29. septembra 2009. u Beogradu.

U obrazloženju presude veće je navelo da je Prelić bio svestan da radnje u kojima učestvuje predstavljaju "bezobzirno nasilničko ponašanje".

Sud je dodao da je cenio izjave svedoka i saslušao nove svedoke, te da je došao do zaključka da njihovim svedočenjem tvrdnje sudskih veštaka nisu poljuljane, a da u izjavama svedoka ima kontradiktornosti.

Prelić je optužen kao jedan od organizatora nereda koji su doveli do masovne tuče navijača Partizana i francuskog Tuluza na Obilićevom vencu 17. septembra 2009. godine neposredno pred utakmicu Partizan - Tuluz, a u kojoj je stradao Taton.

Više javno tužilaštvo je u završnoj reči predložilo sudu da Prelića ponovo proglasi krivim i osudi za krivično delo teško ubistvo.

Prelićevi branioci tražili su oslobađajuću presudu jer smatraju da nema dokaza da je on učestvovao u neredima i usmrćivanju francuskog navijača.

Današnom presudom stavljena je van snage prethodna presuda, mada je Prelić proglašen krivim zbog istog krivičnog dela teško ubistvo.

I na novu presudu i tužilaštvo i Prelićeva odbrana će imati pravo da se žale Apelacionom sudu u Beogradu.

Prelić je u junu 2014. godine izručen Srbiji iz Španije nakon višegodišnjeg bekstva, pa mu je zbog pravosnažne presude kojom je osuđen u odsustvu na 15 godina zatvora, odobreno ponavljanje suđenja.

On je na početku ovog postupka negirao bilo kakvu vezu sa smrću Tatona, tvrdeći da nije učestvao u tuči.

Viši sud je početkom 2011. godine Prelića prvostepeno osudio na 35 godina zatvora, ali je ta presuda preinačena odlukom Apelacionog suda i kazna mu je smanjena na 15 godina zatvota.

U neredima na Obilićevom vencu u Beogradu neposredno pred početak fudbalske utakmice beogradskog Partizana i francuskog Tuluza grupa huligana je 17. septembra 2009. godine pretukla Tatona, koji je od zadobijenih povreda umro 29. septembra u Kliničkom centru.

U procesu za ubistvo Tatona neki od osuđenih su odslužili kazne.

Suđenje zbog ovog krivičnog dela ponavlja se i Dejanu Puzigaći koji je u ponedeljak negirao krivicu.

On je uhapšen nakon višegodiasnjeg bekstva u Atini a potom izručen Srbiji.

ADVOKATI O PRESUDI

Zastupnik porodice ubijenog francuskog navijača Brisa Tatona advokat Slobodan Ružić kaže da će kada dobije pismenu presudu videti zašto je Preliću smanjena kazna na 12 godina.

On je rekao i da već osam godina traju pokušaji pritiska dela javnost na sud da se događaji posle kojih je Taton preminuo tretiraju kao nesrećan slučaj. "Sud je odoleo pritiscima", rekao je Ružić.

Prelićev advokat najavio je da će se žaliti na presudu i ocenio da je presuda rezultat kompromisa, koji su van sudnice i domašaja pravosuđa.

On je dodao da smatra da će konačnu odluku o slučaju doneti Apelacioni sud i da se nada da će neko posle drakonskih kazni doneti objektivnu presudu koja će moći da zadovolji "interese koje provejavaju sudnicama".

On je dodao da se iz kratkog obrazloženja presude vidi da je sud utvrdio da Prelić nije učestvovao u organizovanju napada na navijače francuskog Tuluza ali da je sud cenio celokupnost dela.

Povezano

Sve vesti