Makedonija s novim imenom sledeće godine u NATO?

Autor:

Severnoatlantska alijansa planira da do proleća 2018. godine primi u svoj sastav Makedoniju, rekao je "Sputnjiku" izvor upoznat s tokom pregovora o stupanju Skoplja u NATO.

9
A- A A+

"Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg planira da sredinom jula poseti Skoplje i razgovara o tome. Cilj NATO-a je da do proleća 2018. godine ta zemlja bude primljena u Alijansu", rekao je sagovornik agencije.

Prema njegovim rečima, na tome aktivno rade SAD.

"Juče se ambasador SAD u Skoplju sastao sa ministrom odbrane Makedonije i takođe razgovarao o tome. Vašington poziva Skoplje da krene na ustupke, i sudeći po svemu — oni su spremni na to", rekao je izvor.

Premijer Makedonije Zoran Zaev izjavio je ranije da je spreman da zemlja stupi u NATO pod nazivom Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija, na čemu insistira Grčka, kako bi ubrzao i integracije republike u EU.

Crna Gora ušla u NATO

"Postoje dva načina — ili rešenje problema, ili da pod privremenim pozivom uđemo u NATO, a da predložimo pregovore sa Grčkom, zbog problema koji Grčka ima sa našim ustavnim imenom, za integraciju u EU. Oni znaju da za nas postoji podjednaka težnja ka EU", izjavio je Zaev u intervju MRT.

Makedonija dobila novu Vladu

Makedonija se pridružila tzv. "akcionom planu za pripremu članstva u NATO-u" 2009. godine.

Protekle srede, premijer Grčke Aleksis Cipras čestitao je Zaevu stupanje na dužnost i potvrdio stav Atine u sporu oko imena Makedonije.

Članovi OVK i ONA u Vladi Makedonije

Danas je šef makedonske vlade saopštio da očekuje u narednim mesecima posetu Skoplju generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga koji "otvara vrata državi za punopravno članstvo u Severnoatlantskoj Alijansi".

Povezano

Sve vesti