• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rusi brane Frikom i Dijamant od gazde Agrokora

Izvor MONDO/Agencije

Ruska Sberbanka je Privrednom sudu u Beogradu i Privrednom sudu u Zrenjaninu podnela zahtev za zabranu raspolaganja imovinom firmi Frikoma i Dijamanta.

Tako prinudni upravnik hrvatskog Agrokora, Ante Ramljak, ima lokalnu zabranu "otuđenja i opterećenja" ovih kompanija u vlasništvu tog koncerena, piše "Politika".

Drugim rečima, navodi list, ruska Sberbanka onemogućila je hrvatskoj državi da prilikom uzimanja novog kredita, koji je juče odobren kao poslednja šansa za spas Agrkora od bankrota, kao zalog stavi ove dve srpske firme.

Zašto se bune Rusi?

Sberbanka je na ovaj način osigurala da će im hrvatski koncern vratiti kredit u iznosu od 100 miliona evra, uz kamatu od 1,32 miliona evra. Ledo je bio solidarni dužnik za ovaj zajam, a ugovor o kreditu potpisan je 21. februara ove godine. Dakle, pre nego što je stupio na snagu, tzv Leks Agrokor, poxseban zakon za spas te firme. Agencija za privredne registre juče je već upisala ovu meru privremenog opterećenja, piše list.

"Ramljak ne samo da neće moći, bez srpske države i ruske banke, da založi ove dve kompanije kao kolateral za krovni kredit Agrokora, već neće moći samostalno ni da odlučuje o njihovoj prodaji", tvrdi beogradski list.

POSLEDNJA ŠANSA: Agrokoru kredit pred bankrot?

Kako saznaje "Politika" od izvora upućenih u pregovore, Privredni sud u Beogradu je, na predlog ruske Sberbanke, 7. juna doneo rešenje za određivanje privremene mere obezbeđenja.

Ovim dokumentom nadležni sud zabranjuje hrvatskoj kompaniji Ledo, koja posluje u okviru Agrokora, otuđenje i opterećenje 100 odsto udela u kompaniji Frikom.

Zašto Rusi u Srbiji "štite" Dijamant i Frikom? Pa, zato što im nije uspelo u Hrvatskoj, gde su odbijeni na sudu kada su hteli da pokrenu isti postupak. Kao velikom poveriocu Agrokora, Sber banci, ali ni ostalim ruskim bankama, ne odgovara što je koncernu omogućen kredit po "rol-ap modelu".

Vlasnici Agrokorovih obveznica, predvođeni američkim fondom Najthed kapital (Knihgthead Capital), koji zbog špekulativnosti ulaganja u propale firme nazivaju i "lešinarski fond", ponudili su ovom hrvatskom koncernu kredit koji prelazi milijardu evra.

Ponuđeno je prvo 480 miliona evra, još 50 miliona evra će biti dato dobavljačima, pa je ukupan iznos kredita 530 miliona. Ali, ukupni kreditni aranžman iznosiće 1,06 milijardi evra, od čega novo zaduženje iznosi 530 miliona, dok je ostatak iznosa namenjen pokrivanju starog duga.

Kredit je odobren takozvanim "rol ap modelom", odnosno biće priznat jednak iznos starih potraživanja kao prioritet kod naplate, uz četiri odsto godišnje kamate koja se pripisuje glavnici, ili 3,8 odsto u gotovini jednom godišnje.

Upravo to ne odgovara Rusima, jer su time njhova potraživanja stavljena u "drugi red".

------------------------------

Aplikacija MONDA ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!

Komentari 14

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

DEKI-NS

Jednom da i Rusi budu od koristi zbog svog intresa,inače Dinkić je faktor u toj banci.

Систем

Шта то значу, да ли је неко ово тражио, или се Руси сами сетили да спасу наше фирме које су такозване демократе продале хрватима.

Вчћ Пдр

Ништа без браће Руса

special image