BEŽI! (FILMSKA RECENZIJA)

Kolumnista MONDA Miško Bilbija poznat je po oštrini, "istančanom ukusu", neki bi rekli, zahtevnom. Ali, kad on pohvali film, znajte da ga VALJA POGLEDATI! Ovo je jedan od takvih.

BEŽI! (FILMSKA RECENZIJA) Foto: YouTube/screenshot

Get Out (2017)
Režija: Džordan Pil
Uloge: Alison Vilijams, Ketrin Kiner
Distributer: Taramount

U trenucima kada budete čitali ovaj tekst, vrlo je moguće da se američki horor film "Beži" više neće ni nalaziti na bioskopskom repertoaru. Što je prava šteta, jer je ovaj mali dragulj od filma zaslužio da malo duže opstane u ponudi domaćih multipleksa. Istina, ja sam ga kasno primetio, vi niste uopšte (dvorana skoro pa prazna), ali za ovakve filmove nikada nije kasno da ih pronađete na ovaj ili onaj način. Imamo i naravoučenije - nema smisla samo kritikovati repertoar i Holivud, vrlo često nam je poslastica servirana, samo moramo da je pronađemo.

Ustvari, distributer ovog puta zaslužuje sve pohvale što nam je ovako nešto uopšte priuštio. Ne znam kakvi su rezultati ovog filma na domaćim blagajnama - u ostatku sveta je zaradio već više od 250 miliona dolara što je naspram budžeta od mizernih 4,5 miliona zaista spektakularan podvig - ali znam kakav je efekat ostavio na mene i moje prijatelje koji su mi i skrenuli pažnju da je "Get Out" tu negde, u ponekoj bioskopskoj dvorani.

"Beži!" je i strašan, u stvari pre svega jezovit, ali i zabavan film, ali ništa od toga nije suština ovog malog horora. I upravo oko toga će se i lomiti koplja kada sa svojim poznanicima počnete malo ozbiljnije da se bavite sadržajem i porukama koje ovaj film šalje gledaocima. Bez sumnje, rasni odnosi su ovde glavna tema, ali nikako ne na onaj način na koji ste to navikli.

Kris i Rouz su mladi zaljubljeni par. On je crnac (izrazito tamnog tena), ona belkinja. Ljubav je evidentna, a kada se takve stvari zahuktaju, onda ni upoznavanje sa roditeljima nije tako daleko.

Rouzini žive u zabačenom kraju, na obali jezera, bogati su i vrlo liberalno nastrojeni. I treći put bi glasali za Obamu, kad bi to bilo moguće i prema Krisu se ophode najnormalnije, srećni i zadovoljni kćerkinim izborom. Sve deluje idilično, ali Kris ne može da ne primeti isključivo crnu poslugu u kući, kao i njihovo na trenutke čudno ponašanje. Na zakazanu porodičnu zabavu uskoro stižu i gosti, sve ugledni građani i prijatni ljudi i atmosfera je jako ugodna i civilizovana. Sve dok se Krisu ne učini da jednog od retkih crnih posetilaca poznaje.

Foto: YouTube/screenshot


To bi otprilike bilo sve što mogu da napišem, a da ne pokvarim užitak daljeg praćenja ove pažljivo ispričane priče koja nikoga ne može da ostavi ravnodušnim. U svakom slučaju, u nastavku verovatno neću biti tako obziran, tako da možete da se spremite i na poneki spojler.

Jasno je, ovo nije uobičajen holivudski recept za rasne strahote koje ne prestaju da se dešavaju u Americi, već originalan i neočekivan scenario u kojem glavna pretnja nisu stereotipska rešenja tipa južnjački beli ološ ili brutalni i laki na okidaču policajci, nikakva tajna udruženja sa kukuljicama na glavama ili neonacističke njuške sa "white power" majcama i tetovažama, već ona čista, liberalna, antitrampovska bela Amerika. Što celu situaciju čini mnogo strašnijom.

"Beži!" je debitantsko ostvarenje jednog glumca i pre svega komičara i to je tek podatak koji zaista zapanjuje, jer se u ovom slučaju radi o perfektno režiranom filmu koji sa publikom komunicira na nekoliko nivoa, pre svega o pitanjima koja se tiču rasizma.

TREJLER

Izvor: YouTube


Dakle kao da ga je pravio izuzetno iskusan reditelj, a ne početnik. Pil je ovde kompletan autor koji je potpisao i scenario i režiju, a posebno imponuje način na koji je režirao završne scene filma.

Oni koje će ovaj film privući baš zbog toga što se radi o horor filmu, svakako će biti više nego zadovoljni i paranoidnom atmosferom koju Pil postepeno gradi, ali i količinom straha i funkcionalnog i dobrodošlog nasilja koje će im ovaj reditelj servirati na samom kraju. Na projekciju je pozvana i ona grupa ljubitelja filma koja želi intrigu, kontroverzu, nešto što će im omogućiti dobru debatu, bilo unutrašnju, sa samim sobom ili spoljašnju, sa zbunjenim i neodlučnim sagovornicima kojih će svakako biti. Ništa ovde nije jednostavno, ništa nije sažvakano, a u isto vreme ne radi se o zahtevnom i hermetičnom sadržaju.

Foto: YouTube/screenshotAli, pazite šta ćete da izgovorite ili pomislite kada počnete sami da odmotavate ovo zamršeno klupko od rasnih odnosa. No kuda god odlutali, nemojte nikada da smetnete sa uma da je ovo ustvari, pre svega, film o ropstvu. Nimalo prijatna tema, zar ne?

Jedan moj drugar je rekao kako je svako ko misli da je ovaj film loš u stvari najobičniji rasista. Jer zaista, filmski, ovom filmu nema šta da se zameri. Ostaje samo naš lični doživljaj i način na koji gledamo civilizaciju i epohu u kojoj živimo.

ocena:

Ja: ****1/2
----------------------

SVE RECENZIJE MIŠKA BILBIJE

Sve vesti