"Popio" krivičnu prijavu za DOBACIVANJE devojkama!

Autor:

Prva krivična prijava za novo krivično delo polno uznemiravanje podneta je protiv pedesetšestogodišnjeg muškarca iz Beograda, jer se na uvredljiv i ponižavajući način obraćao dvema maloletnicama na autobuskom stajalištu.

61
A- A A+
štikle, štikla, cipela, cipele, Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

Incident se dogodio juče popodne na autobuskom stajalištu u ulici Despota Stefana kada je H.D. (56) u alkoholisanom stanju počeo maloletnim devojkama da se obraća palacajući jezikom, mimikom, namigivanjem i drugom "specifičnom gestikulacijom" im ponudio novac i pozvao ih da za njim uđu u autobus.

Ovo je polno uznemiravanje

Polno uznemiravanje predstavlja svako nepristojno dobacivanje, ponašanje, ponižavajući ili uvredljivi komentari, koji vređaju dostojanstvo osobe kojoj su upućeni.

Ovo ponašanje kod devojaka K.Đ. (15) i S.Š. (16) je izazvalo osećaj straha i sramote i one su odmah pozvale policiju koja je privela muškarca.

Nakon saslušanja osumnjičenog i ispitivanja devojaka, Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu je protiv H.D. pokrenulo postupak zbog krivičnog dela polno uznemiravanje.

Od danas NIKAKO ne dobacujte zgodnim devojkama!

Tužilaštvo je tražilo i da mu se odredi pritvor, ali je sudija smatrao da je za sada dovoljno da mu se izrekne mera zabrane prilaženja, sastajanja i komuniciranja sa devojkama.

Nakon što se obave potrebna veštačenja H.D. tužilaštvo će doneti odluku o optuženju.

Krivični zakonik, koji je 1. juna stupio na snagu, propisuje dva nova krivična dela - proganjanje i polno uzmeniravanje.

Prema članu 182a Krivičnog zakonika polno uznemiravanje predstavlja svako dobacivanje, "slobodnije" ponašanje, pa čak i laskanje ukoliko je protiv volje žene, a za to delo propisana je novčana kazna ili zatvor do šest meseci. Ukoliko je izvršena prema maloletnom licu, kao u ovom slučaju, zaprećena je kazna od tri meseca zatvora do tri godine.

Proganjanje (član 138a Krivičnog zakonika) podrazumeva slanje poruka, zivkanje telefonom, praćenje ili sačekivanje ispred kuće ženske osobe, a onaj ko to radi rizikuje tri godine robije.

Nov zakon od juna: Zbog udvaranja u zatvor!

Povezano

Sve vesti