• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Trofej koji "orlićima" fali: 3 puta bio baš blizu!

Autor Mladen Šolak

Mlada reprezentacija naše zemlje nekoliko je puta dolazila u završnicu evropskih prvenstava. Nadamo se da će i Poljska biti uspešna akcija!

Poljski grad Bidgošć mesto je gde će U-21 reprezentacija Srbije, sastavljena od zvanično najtalentovanije generacije "orlića", ovog juna zaokružiti svoj blistavi "staž" u mladim kategorijama.

Na predstojećem Evropskom prvenstvu (EP) za igrače do 21 (praktično do 23) godine, koje počinje u petak, Srbiju će predstavljati klasa fudbalera rođenih 1994. i kasnije, sastavljena od igrača koji su već ušli u istoriju srpskog sporta, kao kontinentalni šampioni i prvaci sveta.

Selektor Nenad Lalatović računaće u Poljskoj na osmoricu fudbalera koji su 2013. Srbiji doneli zlato sa Evropskog prvenstva za omladince u Litvaniji. To su Filipović, Veljković, Meleg, Gaćinović, Maksimović, Ožegović, Ðurđević i Čavrić.

Veliki broj članova te biserne generacije dve godine kasnije je pokorio i svet. U Poljskoj ce nastupiti cak 11 osvajača Mundijalita 2015: Gajić, Antonov, Veljković, Maksimović, Gaćinović, Živković, Manojlović, Jovanović, Grujić, Pankov i Vanja Milinković Savić.

Ekipa takvog pedigrea veoma dobro zna kako se pobeđuje i kako se osvajaju velika takmičenja. Na turniru u Poljskoj, ona će "napasti" još jedan trofej, kome su njeni prethodnici u dresu sa državnim grbom nekoliko puta prilazili veoma blizu, ali nisu uspeli da ga osvoje.

Od raspada SFR Jugoslavije, koja je 1978. godine osvojila premijerno EP za mlade (pobedom nad Istočnom Nemačkom 1978), a 1990. izgubila u finalu od Sovjetskog saveza, U-21 selekcije Srbije (i Crne Gore) tri puta su stizale do polufinala, a dva puta do finala.



"MARIĆ! NIJE KRAJ!"

Izvor: MN Press

Prvi put, na svom debitantskom nastupu, reprezentacija državne zajednice SCG skrenula je pažnju na sebe 2004. u Nemačkoj, gde je ostvarila ogroman uspeh i stigla do meča za titulu, u kojem je Italija bila prejak protivnik.

Izabranici Vladimira Petrovića Pižona sretali su se sa Italijanima i u kvalifikacijama i čak su i pobedili "Azurine" u Novom Sadu (1:0, strelac Dejan Milovanović), ali ih je kiks protiv Finske u Smederevu (3:3) ipak osudio na drugo mesto i baraž.

U odlučujućih 180 minuta za plasman Norvežani su preslišani na "Marakani" 5:1 (Vidić, Krasić, Đalović po jedan, Delibašić dva gola), a potom je u revanšu u Dramenu ležernost prošla nekažnjeno, pa je SCG od 47. minuta branila mrežu i zaustavila domaćina na njemu nedovoljnih 3:0.

Prvog dana Evropskog prvenstva u Oberhauzenu, naš tim je u uzbudljivom meču pobedio Hrvatsku, golom Branislava Ivanovića u 86. minutu. Prethodno su Danko Lazović i Goran Lovre dva puta dovodili SCG u vođstvo, ali su Eduardo i Niko Kranjčar oba puta uspevali da izjednače.

U drugom kolu, kao i u kvalifikacijama, ponovo je rival bila Italija i pobedila je 2:1, golovima Đuzepea Skulija, a Simon Vukčević je četiri minuta pre kraja postigao utešni pogodak za "plave". Taj poraz ipak se nije ispostavio odlučujućim, jer je Pižonov tim u poslednjem kolu pobedio Belorusiju 2:1 i golovima Danka Lazovića i Dejana Milovanovića izborio polufinale.


Borba za finale sa Šveđanima ostala je upamćena kao jedna od najuzbudljivijih utakmica te generacije. Skandinavci su bili u vođstvu od 36. minuta golom Babisa Stefanidisa, ali je naš tim izborio produžetak golom Miloša Marića u 91. minutu. Meč je potom otišao u dodatnih pola sata, u kojima je stativa spasila naš tim od "srebrnog gola", a potom i u penale.

Svi Srbi i Crnogorci bili su precizni, a golman Nikola Milojević odbranio je udarac Stefanidisa i odveo naš tim u finale i na Olimpijske igre u Atini.

Italija je u finalu bila prejak rival i golovima Danijelea De Rosija, Ćezara Bova i Alberta Điraldina rutinski je postala šampion Evrope.

...
Izvor: YouTube



Dres SCG u Nemačkoj su nosili: Nikola Milojević, Vladimir Stojković i Vladimir Dišljenković (golmani), Dragan Stančić, Nikola Mijailović, Miloš Krasić, Đorđe Jokić, Marko Baša, Danko Lazović, Goran Lovre, Andrija Delibašić, Miloš Marić, Igor Matić, Bojan Neziri, Bojan Miladinović, Dejan Milovanović, Milan Biševac, Simon Vukčević, Branimir Petrović, Branislav Ivanović, Boško Janković i Radomir Đalović.

"HEJ, MUTINJO JE DAO GOL!"



I naredna "U-21" klasa završila je ciklus u evropskom vrhu. Pod vođstvom Dragomira Okuke, nade Srbije i Crne Gore plasirale su se 2006. na EP u Portugalu takođe kroz dvomeč baraža protiv Hrvatske, posle osvajanja drugog mesta u Grupi 7 iza Belgije.

"Ex-Yu" dvomeč u derbiju baraža obeležio je Mirko Vučinić, postigavši tri gola protiv Hrvatske na stadionu Crvene zvezde (3:1). Brazilac Eduardo pogodio je za goste u Beogradu, a potom i u Velikoj Gorici, gde su Milan Biševac i Milan Stepanov "overili" plasman SCG na završni turnir.

...
Izvor: YouTube


U portugalskoj Bragi i okolini, mladi Srbi i Crnogorci zauzeli su drugo mesto u grupi, na način koji je ostao upamćen koliko i njihov uspeh na tom takmičenju.

Posle poraza od Nemaca u prvom kolu 0:1, SCG je u drugom kolu pobedila domaćina 2:0, autogolom Ze Kastra i pogotkom Branislava Ivanovića. Ispostavilo se da su samo ta tri boda bila dovoljna za odlazak u polufinale, u koje je naš tim "pogurao" Žoao Mutinjo!

Dok su reprezentativci SCG stajali na terenu posle poraza od Francuza (0:2), iz komentatorske lože čuli su da je portugalski vezista dao pobedonosni gol protiv Nemačke u ČETVRTOM minutu nadoknade. Tim pogotkom i porazom "pancera" 0:1, SCG je izbila na drugo mesto prošla u još jedno uzbudljivo polufinale.



I te godine ponovo su finalistu odlučivali jedanaesterci, ali "bela tačka" ipak nije donela sreću našem timu.

Ukrajinci (Alijev) nisu iskoristili prvi udarac, ali potom precizni nisu bili ni Janković i Purović, pa je meč u Aveiru označio i kraj "U-21" staža većeg dela te generacije.

Dres SCG u Portugalu su nosili: Vladimir Stojković, Aleksandar Jović, Miroslav Vujadinović (golmani), Branislav Ivanović, Duško Tošić, Nemanja Rnić, Milan Stepanov, Milan Biševac, Nenad Milijaš, Boško Janković, Mirko Vučinić, Simon Vukčević, Miloš Pavlović, Marko Lomić, Stefan Babović, Dejan Milovanović, Đorđe Rakić, Miloš Krasić, Dušan Basta, Ivan Todorović, Milan Purović i Igor Burzanović.

"HOLANDIJA 2007 - NOVO FINALE"



Već sledećeg leta, prvi put od raspada SCG, naša mlada reprezentacija imala je šansu da samo pod imenom Srbije dođe na evropski tron. I zaista mu je prišla veoma blizu.

Ekipa Miroslava Đukića bez problema je ušla u obavezni baraž pobedama nad Gruzijom 3:1 (Mrđa, Babović, Milovanović) i Litvanijom 2:0 (Janković, Smiljanić), a u triler dvomeču za plasman je u Švedskoj nadoknadila čak tri gola minusa.

Pogocima "našeg" Dušana Đurića i Samjuela Holmena, Šveđani su u Novom Sadu pobedili velikih 3:0 i praktično već bili viđeni na EP u Holandiji. Međutim, "orlići" su u Skandinaviji "razneli" domaćina i golovima Dragana Mrđe, Boška Jankovića, Stefana Babovića (dva) i Miloša Krasića sačuvali kontinuitet učešća naših selekcija na U-21 smotrama.

Konačan rezultat u Švedskoj bio je 0:5!

...
Izvor: YouTube



Na završnom turniru u Holandiji, "orlići" su izborili plasman u polufinale pobedama nad Italijom 1:0 (Milovanović) i Češkom 1:0 (Janković), pa nervozni poraz od Engleske 0:2 (Lita i Derbišajer) nije ostavio rezultatske posledice u borbi za polufinale. Bila je to dobro upamćena utakmica, u kojoj su Ostrvljani postigli gol dok su naši igrači tražili pomoć lekara.

Drugi put u ovom veku, Srbi su zaigrali u finalu pobedom nad Belgijom 2:0. Strelci u Arnhemu bili su Aleksandar Kolarov i Dragan Mrđa, a taj trijumf bio je ujedno i kvalifikacioni za Olimpijske igre u Pekingu.



Tri dana kasnije, u Groningenu, rival u finalu ponovo je bio previše jak. Kao Italija nekoliko godina ranije, Holandija je takođe furiozno osvojila titulu evropskog prvaka, golovima Bakala, Babela, Rihtersa i Bruina za ubedljivih 4:1. Utešni strelac za "orliće" bio je Mrđa, a Đukićev tim dočekao je kraj utakmice sa igračem manje.

Ostaje žal što su posle ovakvog uspeha, ovi talenti, rođeni 1984. godine i kasnije, imali šansu da konkurišu za mesto na samo jednoj velikoj smotri - Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi 2010. godine.

Za Srbiju su 2007. na Evropskom prvenstvu igrali:Damir Kahriman, Igor Stefanović, Aleksandar Kesić (golmani), Branislav Ivanović, Antonio Rukavina, Nemanja Rnić, Gojko Kačar, Aleksandar Kolarov, Milan Smiljanić, Boško Janković, Đorđe Rakić, Dejan Milovanović, Duško Tošić, Nikola Drinčić, Stefan Babović, Predrag Pavlović, Đorđe Ivelja, Miloš Krasić, Dragan Mrđa, Dušan Basta, Slobodan Rajković, Zoran Tošić i Nikola Petković.

Posmatrano kroz brojke, od raspada SFRJ, naša reprezentacija učestvovala je na pet završnica Evropskog prvenstva. Ovo su njeni bilansi:

2004 - srebro
2006 - četvrto mesto
2007 - srebro
2009 - šesto mesto
2015 - osmo mesto

Posle tri uzastopna učešća "orlića" u polufunalima, generacija 1986. i mlađa nije uspela da se u Švedskoj 2009. domogne polufinala. Pod vođstvom Slobodana Krčmarevića, grupnoj fazi je dvaput odigrala nerešeno bez golova (protiv Italije i Belorusije), a potom je izgubila od Švedske 1:3 spakovala se za povratak kući.

Nakon toga, mlada reprezentacija Srbije propustila je smotre u Danskoj i Izraelu, a neslavno se vratila na završnu smotru 2015. u Češkoj, gde su "orlići" rođeni 1992. godine i kasnije na čelu sa selektorom Mladenom Dodićem remizirali sa Nemačkom (1:1), pa izgubili od Češke (0:4) i Danske (0:2) i došli kući sa samo jednim osvojenim bodom.

Ovog leta, vreme je za novi pokušaj. Generacija od koje se očekuju velike stvari i veliki rezultati i u seniorskoj konkurenciji zaigraće na Evropskom prvenstvu u Poljskoj od subote, u Grupi B, protiv Portugala (subota, 18 časova), Makedonije (utorak, 18) i Španije (petak, 20.45).

"Orlići", srećno! 

Tagovi

Komentari 8

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Slimtrax

Da je bilo srece i razumevanja, ovu zlatnu generaciju bi sad vodio Veljko Paunovic u pohodu na evropsku krunu. Ali ko god bio na klupi, treba ih podrzati jer su to i vise nego zasluzili.

Stefan

I dalje se najezim kada pogledam snimak protiv Brazila,a oci pune suza,svaki put,kada cujem Acu Stojanovica kako slavi MAKSIMOVIC GOOOOOOOOOOOOOOOOOOL,pa kada kaze SRBIJA JE PRVAK SVETA U FUDBALU,nikad to necu zaboraviti.Tek mi je 21 ali ko zna da li cu to doziveti ponovo,hvala vam do neba sto ste mi pokazali kako je to ziveti u zemlji svetskog sampiona :)

sale

za ovu reprezentaciju mogu da igraju lazar markovic, mitrovic...ne znam zasto i njih nisu zvali

Najnovije

Kolumnisti