• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Evo koliko Srbi troše u odnosu na Evropljane

Izvor MONDO/Tanjug

Kupovna moć prosečnog srpskog domaćinstva je manja od polovine evoropskog proseka, pokazuju podaci Eurostata za 2016. godinu.

 Životni standard - kupovna moć u Srbiji Izvor: MONDO, Lana Stošić
Izvor: MONDO, Lana Stošić


Prema tim podacima, naše mogućnosti iznose 45 odsto od uobičajenog u Evropskoj uniji.
Isto istraživanje pokazuje da po materijalnom dobrostanju za nama zaostaju još samo Bosna i Hercegovina, Makedonija i Albanija, navode "Novosti".

U Bugarskoj kupovna moć iznosi 53 odsto od evropskog proseka u , Hrvatskoj 59 odsto, u Rumuniji 63 i Sloveniji 75 odsto od evropskog proseka.

Za razliku od toga kupovna moć domaćinstava u Luksemburgu je 32 odsto viša od evropskog proseka, u Nemačkoj 22 odsto a u Austriji 18 odsto, pokazuju podaci Eurostata.

TOP lista: Evo gde je Srbija po životnom standardu

"Kakav nam je standard najbolje se vidi iz činjenice da nam je potrebna jedna i po prosečna zarada da bi se podmirila prosečna potrošačka korpa", kaže za "Novosti" ekonomista Saša Đogović.

Kvalitet života se vidi i iz toga da na egzistencijalne potrebe, hranu, struju, grejanje, izdvajamo više od polovine prosečnih primanja trosčlane porodice.

Još je alarmantniji podatak je, prema njegovim rečima, da više trošimo na alkohol i duvan, oko 4,5 odsto, nego na obrazovanje (oko jedan odsto).

Komentari 13

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Darko

Narode, okrenite se svako oko sebe ! Kod nas je sve devijantno, GODINAMA UNAZAD! Vodoinstalater vodi pekaru, profesor univerziteta radi kao konobar, advokat je glavni u bolnici, fizioterapeut je najbolji u automehanicarskoj radnji, gradjevinac je postar a mesar je bankar. Kretenizam i idiotizam najcesce u drzavnim preduzecima. Bolestina!!! Svi imamo decu i teramo ih u skole koje nicemu ne sluze iz gornjeg primera se vidi, ko ima mozga i ne zeli da trosi energiju da ispravi decenijsku nepravdu u zaposljavanju odlazi iz ove zemlje. Kao inzenjer sa 15 godina iskustva u avioindustriji cu se i ja pozraviti sa vama i ostaviti vas da i vi razmisljate na ovu temu. Svima zelim sve najbolje. Ziveli!

Serbia forever

Prosečan Srbin zaradi oko 300€, plus, minus 100€, a potroši 1.000€!? Kako? Ne zna niko, al' tako je!

Malinar

Mi trošimo sve što imami

special image