• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vodimo vas na premijeru predstave "Scrape"

Izvor mondo.rs

MONDO i Bitef teatar poklanjaju vam dva puta po dve ulaznice za predstavu u subotu, 17. juna u 20 časova.

Premijera predstave savremenog plesa "Scrape" bice izvedena u Bitef teatru u subotu 17. juna sa pocetkom u 20 casova. U pitanju je istraživacko kreativni projekat inspirisan postupcima kojima se ljudsko telo naseljava razlicitim kulturološkim referencama, socijalnim odnosima i potrebama.

MONDO vam poklanja dva puta po dve ulaznice za ovu predstavu! Potrebno je da nam se prijavite i pošaljete privatnu poruku sa naznakom "Scarpe" na stranici MONDO MAGAZIN, a mi cemo vas odmah obavestiti da li ste osvojili ulaznice i kako da ih preuzmete.

Povezane vesti

Autori ovog projekta, Jovana Rakic, koreograf i antropolog i Marko Pejovic, psiholog, teoreticar umetnosti i pozorišni prakticar su krenuli od istraživanja sopstvenih slika tela, a onda i toga kako se sve može koncipirati ljudsko telo i kako se produkuju tela koja u društvenom kontekstu imaju odredenu funkciju. Takode su promišljali o tome na koji nacin koncipiramo drugog i kakvo je njegovo znacenje u psihološkom, kulturološkom i društvenom kontekstu. Ovo istraživanje je na vizuelnom planu rezultiralo i stalnim poigravanjem sa svetlom, sa onim što se može ili ne može videti i saznati o drugom, odnosno o svim onim rubnim mestima našeg licnog i zajednickog iskustva.

Predstava je nastala u ko-produkciji Stanice Servisa za savremeni ples, ciji je osnovni cilj negovanje i podsticanje projekata i umetnika u oblasti savremenog plesa, uz podršku mreže Departures and Arrivals (DNA) kroz program Kreativna Evropa, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Bitef teatra, Magacina u Kraljevica Marka 4 i Doma kulture Studentski grad.

U fokusu ranijih radova autorke projekta bio je odnos prostora i vremena u koreografiji, predstavljen kroz kretanje, pripovedanje, položaj tela i meditaciju. Nakon bavljenja ovim konceptima, postala je zainteresovana za potencijal ljudskog tela da akumulira i pamti sadržaj koji je stekao spontano. Scrape traga za telesnim sadržajem koji je usvojen pod uticajem situacija i okolnosti u kojima se našao subjekat.

Autori predstave su bili podstaknuti da promišljaju o tome šta znaci prekinuti kontinuirano kretanje i koliko je moguce biti subverzivan u odnosu na stalni pritisak ka progresu i razvoju. U procesu nastanka predstave korišceni su principi analize plesnog dela Marka Pejovica, koje je izložio u svojoj knjizi Cetiri diskurzivne tacke plesne prakse.

Projekat se oslanja na praksu stvaranja plesnog izraza kroz licne izbore i odluke plesaca, ispitivanje pozicije u širem društvenom kontekstu, kao i odražavanje interesovanja i vrednosti u odnosu na kontekst u kojem žive i rade umetnici okupljeni na ovom projektu.

Koncept i koreografiju potpisuje Jovana Rakic, dramaturgiju Marko Pejovic. Izvodenje i umetnicka saradnja: Jana Milenkovic, Milica Pisic, Natascha Schmelz. Dizajn zvuka - Bojan Palikuca, kostim potpisuje Boris Cakširan, a graficki dizajn Katarina Popovic.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE