• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nije kraj: Srbiju čekaju teške reforme

Izvor MONDO/Agencije

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je danas da novu vladu očekuje nastavak reformi koje neće biti ni malo lakše od onih koje smo imali do sada.


"Čekaju nas teške strukturne reforme u javnim preduzećima, u ostatku državnog sektora koji još uvek ima nerešena pitanja u nekim velikim preduzećima, kao i nastavak reforme javne uprave i celog javnog sektora, a očekuje nas i prevazilaženje onih otpora koje smo davno identifikovali u definisanju sprovođenju reformi", rekao je Vujović.

Ministar je novinarima na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, rekao da je presudno da ljudi shvate da započete reforme moraju da se završe.

"Srbija se nalazi u jednom automobilu koji se kreće uzbrdo po dosta klizavom terenu i ako stane ponovo će sići brzo na dno i moraće sve iz početka da radi", slikovito je Vujović opisao aktuelnu situaciju.

Srbiji, kazao je, predstoji reforma finasijskog sektora i dodao da je pripremljeno rešenje problematičnih kredita i pojačavanje finansijskog sektora koji je, kako kaže, trenutno mali.

"Svi će znati ko je sproveo najteže reforme"

Srbija, međutim, dodao je, teško nalaziti sredstva za finasiranje razvojnih projekata pre svega u privatnom sektoru.

Prema njegovim rečima, kada je o realnom sektoru reč potrebno je skloniti ograničenje rasta, odnosno prevazići probleme restrukturiranja preduzeća koja su neefikasna i rešiti pitanje neefikasnosti javnih preduzeća, pre svega u oblasti energetike kao što su EPS i Srbijagas, jer bez toga zemlja neće moći da ide napred.

Vujović je naglasio da Srbija ima mnogo bolji ljudski potencijal nego što se to priznaje i prepoznaje i da ima jako mnogo uspešnih i pametnih ljudi.

"To što studenti biraju danas da svoju karijeru započinju ili nastavljaju u inostransrtvu, je njihov odgovor na realne situacije u ovoj zemlji.Onog momenta kada za njih bude ovde šansa oni će ostajati ili će se vraćati.Svet je globalno selo i svi će naći mestio tamo gde ga nalaze", rekao je Vujović.

Govoreći o najavljenom povećanju plata i penzija, Vujović je rekao da je smanjenje poreskih opterećenja potpuno realno na srednji rok, ali su politički inspirisane na kratak rok.

Analize o tome, kazao je, još nisu rađene i to će biti posao nove vlade.

Tagovi

Komentari 8

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

petar

Mi se reformisemo vec 30 godina. :)))) Ima li kraja tim reformama? Barem 5 godina bez reforme, makar nemali za leba. :)

MR

Pa sta sve nabroja da treba reformisati,vi do sada nista niste radili samo lagali.E tebe treba Ana prvog da najuri,a i onako neznamo ni ko si ni odakle si.

Đomla

Ima li života pre smrti?

special image