• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Za ljubitelje književnosti: Pripitomite tamu!

Izvor mondo.rs

Deveto izdanje festivala Krokodil pod nazivom "Pripitomiti tamu" održaće se 16, 17. i 18. juna.

Vecernji program bice održan 16. i 17. juna u Amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije sa pocetkom u 20 casova, dok ce debatni biti 17. u 16 casova i 18. u 19 sati, u Centru za kulturnu dekontaminaciju. Ulaz je besplatan!

Povezane vesti

MONDO aplikacija ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!

Krokodil je akronim na srpskom jeziku i znaci - Književno Regionalno Okupljanje Koje Otklanja Dosadu I Letargiju.

Na ovogodišnjem festivalu predstavice nam se norveški pisac Erlend Lu, miljenik domace citalacke publike. Zahvaljujuci prepoznatljivom ironicnom književnom stilu, Erlend Lu je za kratko vreme postao jedan od najpoznatijih evropskih autora, a knjige su mu prevedene na više od dvadeset svetskih jezika.

Iz Praga, na prvi sofa-intervju festivala nam Lordan Zafranovic, jedan od najkontraverznijih i najprovokativnijih domacih reditelja cuvene Praške škole.

"Druge festivalske veceri, takode u okviru sofa-intervjua, razgovaracemo s još jednim cuvenim rediteljem cije se stvaralaštvo takode vezuje za Prašku školu, Srdanom Karanovicem, o njegovom filmskom i televizijskom delu. Na ovogodišnjem festivalu, predstavicemo i spisateljicu i mirovnu aktivistkinju Svetlanu Slapšak," navode organizatori.

Istaknuti prozni i dramski stvaralac Slobodan Šnajder citace iz svog najnovijeg romana "Doba mjedi", velike sage o sudbini folksdojcera na prostoru bivše Jugoslavije, za koji je 2016. dobio najvecu regionalnu nagradu Meša Selimovic.

Ivan Ivanji, koji je preko dvadeset godina bio prevodilac za nemacki jezik Josipu Brozu Titu, citace iz svog poslednjeg romana "Moj lepi život u paklu", u kome se osvrce na svoj život zapocet pre skoro devet decenija u tadašnjem Beckereku i iskustvo koje je kao šesnaestogodišnji decak jevrejskog porekla poneo iz logora smrti Buhenvald.

Roman "Pjevac u noci", istancana ljubavna prica, a ujedno i ozbiljna kritika svih naših fašizama i straha od slobode, višestruko nagradivane prozne autorke i pesnikinje Olje Savicevic Ivancevic, još jedne od ucesnica ovogodišnjeg festivala, nedavno je objavljen i u Srbiji. Autorka ce predstaviti kako ovo delo tako i poetsku zbirku "Mamasafari".

Lamija Begagic jedna je od najistaknitijih mladih autorki iz BiH. Predstavice svoj prvi roman "U zoni", pricu o životu profesionalne sportistkinje koja prestaje da se bavi sportom u trideset petoj godini i novom svetu koji pokušava da formira oko sebe i u sebi.

Zoran Feric citace iz romana "Na osami pored mora" koji se bavi sazrevanjem i eroticnošcu zrelog doba jugoslovenskog hedonistickog socijalizma. Zoran Feric ima sjajnu percepciju na citavom prostoru zajednickog jezika a ovaj njegov najnoviji roman u Srbiji objavljuje izdavacka kuca Booka.

"Predstavicemo još i monografiju 'Ogledala Lune'kojom je ovoj muzickoj grupi konacno dat zasluženi položaj jednog od najznacajnijih bendova ranih osamdesetih. Pored Slobodana Tišme, pevaca ovog benda, pisca i dobitnika NIN-ove nagrade, o knjizi ce govoriti i njeni autori Goran Tarlac, Predrag Buca Popovic i Saša Rakezic. Kroz interesantno predavanje, Aleksandar Zograf provešce nas kroz svet 'Malihotkricašto' je i naziv njegove najnovije zbirke kratkih, poeticnih i dokumentarnih stripova koje redovno crta u formi strip-kolumne za casopis Vreme.

Na delo Biljane Jovanovic, jedne od zacetnica feministickog pravca u jugoslovenskim književnostima sedamdesetih godina, skrenucemo pažnju kroz osvrt na dva njena nedavno reizdata kultna romana, 'Pada Avala'i 'Psi i ostali'," navodi se u najavi festivala.

Krokodilov rezidencijalni program za pisce aktivan je od 2012. godine i do sad je u njemu boravilo pedeset pet pisaca iz osamnaest zemalja. Kroz razgovor s trenutnim gostom rezidencije, mladim hrvatskim autorom Svenom Popovicem, ukazacemo na važnost ovog programa za kontinuiranu kulturnu razmenu u okviru regiona ali i citave Evrope.

Osim sofa-intervjua, nastupa, citanja te muzickih i glumackih performansa,Krokodilce i ove godine organizovati raznolike tribine u okviru kojih cemo se baviti najaktuelnijim društveno-politickim temama iz perspektive umetnosti i kulture. Debatni program održavace se 17. i 18. juna u beogradskom Centru za kulturnu dekontaminaciju.

Razgovore moderiraju: Kruno Lokotar, Mima Simic, Vladimir Arsenic, Ivan Velisavljevic, Igor Štiks i Dragan Kremer.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE