MONDO/Tanjug

Energorojekt: Ništa od preuzimanja, zasad

Autor:

Dramatično očekivane promene vlasništva nad srpskim građevinskim gigantom danas nije došlo. Na Skupštini akcionara izglasano je poverenje sadašnjoj upravi, ali u toku je i ponuda malim akcionarima.

1
A- A A+

Naime, ranije danas, kompanije Napred Razvoj, Jopag AG i Montinvest properties, su objavile obaveštenje o nameri da će dati ponudu malim akcionarima Energoprojekta da otkupe njihove udele.

Ponudu sa cenom trebalo bi da daju u roku od 15 dana od objavljivanja obaveštenja.

Obavezni na transparentnost

Energoprojekt Holding je javna kompanija, tj. kompanija koja je listirana na Beogradskoj berzi, i kao takva obavezna je da njeno poslovanje bude transparentno ne samo prema vlasnicima, nego i prema potencijalnim kupcima akcija van kompanije. Poslednja cena akcije kompanije sa današnjeg trgovanja je 1.418 dinara, što je vrednost 5,28 dosto manje nego na dan pre održavanja Skupštine akcionara.

Za to vreme i u tom periodu, kako saznaje Tanjug, nemaju prava da glasaju, odnosno da učestvuju u odlučivanju Skupštine akcionara Energoprojekta, tako da danas nisu učestvovala u glasanju o poverenju o rukovođenju kompanijom.

Epilog celog ovog slučaja, o kojem se već duže piše u medijima, o mogućnosti promene vlasništva u Energoprojektu, odnosno "neprijateljskom preuzimanja" (izraz sa razvijenih zapadnih tržišta kapitala kada kompaniju kupuje novi vlasnik uz protivljenje menadžmenta ili nekog velikog manjinskog vlasnika), biće poznat tek nakon završetka procesa započetog ponudom akcionarima.

Kompanije Napred razvoj, Jopag i Montinvest properties, potpisale su sporazum kojim se obavezuju da će zajednički delovati kada je reč o davanju ponude za preuzimanje akcija Energoprojekt holdinga, saopštile su te kompanije, istovremeno optužujući rukovodstvo Energoprojekta da im "ugrožava pravo da celishodno zaštite svoj interes".

Sporazum je, kako je navedeno u saopštenju, potpisan juče na inicijativu Montinvest properties a.d Beograd, a potpisnici su jednoglasno konstatovali da im nije omogućen transparentan uvid u poslovanje društva, što je pravo vlasnika (bio to i manjinski)prema zakonu.

Zato, kako su rekli, nisu u mogućnosti da obezbede učešće u organima upravljanja, jer im je time ugroženo pravo da na celishodan način zaštite svoje interese kao akcionari sa 35,18 odsto učešća u kapitalu emitenta (Energoprojekt).

Povezano

Sve vesti
youtube/mondomondo rss
Mondo svudaMobilna verzija
Info
Sport
Zabava
Magazin
MobIT
Servisi
© 2005-2019 Mondo. Sva prava zadržana.