Internet će možda usporiti zauvek

Autor:

Neutralnost interneta će veoma verovatno biti ukinuta u SAD-u, što može imati uticaja na slobodu pristupanja sadržaju na netu, širom sveta.

Internet će možda usporiti zauvek Foto: MONDO Internet

Veliki broj bitnih sajtova bi mogli da naiđu na diskriminaciju u narednih nekoliko meseci, zahvaljujući američkom državnom telu koje želi da zabrani neutralnost neta.

Grupa predloga biće podneta 17. jula kojima je cilj da promene način na koji internet trenutno radi.

Ugasili internet u državi zbog prijemnog ispita!

Velike kompanije kao što su Amazon i Reddit su već digli glas protiv ovog poteza, ali šta je zapravo neutralnost interneta? Najjednostavnije rečeno, odnosi se na osnovna prava koja korisnici interneta imaju za jednako pristupanje sajtovima. To znači da internet provajderi ne mogu da favorizuju određene sajtove više od drugih, dozvoljavajući im da se učitavaju duže od drugih, prenosi Metro.

Izvor: PBS NewsHour

Kompanije takođe ne smeju da naplaćuju korisnicima proviziju za posetu popularnim sajtovima poput YouTube-a. Uklanjanjem neutralnosti neta bi značilo da internet provajderi mogu zarađivati tone novca, ali da sajtovi nemaju nikakve pogodnosti od toga, čak bi imali i štetu od takvih promena načina pristupanja internetu.

Ogroman internacionalni pokret protesta postoji protiv ovih promena, koje bi mogle da imaju efekat na slobodu interneta širom sveta.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Tagovi:
Sve vesti